« Kaikki artikkelit

Ydinvoima ei luo uusia työpaikkoja

Taantuma ei onnistunut nujertamaan uusiutuvan energian markkinoita.Esimerkiksi tuulivoiman ja aurinkoenergian lisärakentaminen rikkoivat jälleen vuotuisia ennätyksiä.

Pelkkää tuulivoimaa kytkettiin verkkoon enemmän kuin ydinvoimaa viimeisen viiden vuoden aikana.

Suomi on korkean osaamisen ja runsaiden uusiutuvien luonnonvarojen maa. Meidän pitäisi olla kärjessä kehittämässä kotimaista uusiutuvaa energiaa, se toisi paljon kaivattuja työpaikkoja myös muutaman suuren kasvukeskuksen ulkopuolelle.

Tuulivoiman, aurinkoenergian ja biopolttoaineiden markkinat kasvoivat viime vuonna 11 prosenttia yli 100 miljardiin euroon. Työministerinä toivon, että suomalaiset yritykset nappaavat osansa näistä markkinoista, joiden ennustetaan kolminkertaistuvan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Ydinvoima perustuu ulkomaiseen osaamiseen ja teknologiaan ja työllistää kyllä rakennusvaiheessa, mutta pääosin muualta tullutta työvoimaa.

Ydinvoima on valitettavasti tyypillistä suomalaista vaihtoehdottomuuden politiikkaa, josta olisi syytä jo päästä eroon.

Tarvitsemme hieman enemmän kuuluisaa yrittäjähenkeä. Ehkä silloin kotimaisen, uusiutuvan energian tuntuva lisääminen tai energiatehokkuuden merkittävä parantaminen eivät olisi ”kalliita”, ”vaikeita” tai ”mahdottomia” tehtäviä, vaan kiinnostavia haasteita, jotka tarjoavat jopa globaaleja bisnesmahdollisuuksia.

Metsä- ja peltoenergian käytön lisääminen tukisi merkittävällä tavalla haja-asutusalueita ja maaseutua. Energiapuun korjuu ja peltoenergian lisääminen tuovat kaivattuja lisätyömahdollisuuksia maaseutuyrittäjille.

Jätepohjaisen biokaasun tuotantoa voidaan toteuttaa monessa eri kokoluokassa maatiloilta taajamiin. Tällä sektorilla ollaan vasta alkutekijöissään. Pienen mittakaavan sähkö- ja lämpölaitosten rakentamisella saataisiin kaivattua potkua alueilla toimiville metalli- ja konepajoille.

Tämä työllistävä potentiaali jää monelta osin hyödyntämättä, jos Suomeen rakennetaan lisää ydinvoimaa. Uusiutuvaan perustuvaa tuotantoa on silloin vaikea saada liikkeelle.

Jo nyt olemme kansainvälisesti katsoen heikko investointiympäristö uusiutuvan energian hankkeille.

Ydinvoiman puolestapuhujat ovat unohtaneet energiaratkaisujen vaikutukset kotimaiseen työllisyyteen. Keskitetysti tuotettu ydinvoima myös työllistää keskitetysti.

Ydinvoiman lisärakentaminen on edelleen mahdollista torjua eduskunnassa. Kansanedustajien joukossa on paljon niitä, jotka ovat pitkin hampain hyväksyneet yhden lisävoimalan jonkinlaisena välttämättömänä siirtymäkauden ratkaisuna.

Vihreät vastaa omalla vaihtoehdollaan, joka perustuu kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen.

Tutustu Vihreän kasvun malliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *