« Kaikki artikkelit

Nuorille silta taantuman yli

Eduskunta käsitteli eilen hallituksen nuorisotyöttömyyttä lievittävää lisätalousarviota. Hallitus suuntaa nuorisotyöttömyyden hoitoon 77 miljoonaa euroa. Nuorille rakennetaan siltaa taantuman yli. Ilman ammatillista koulutusta olevat nuoret tarvitsevat opiskelupaikan. Tuettu työ tai esimerkiksi oppisopimuskoulutus auttaa ensimmäistä työpaikkaansa etsiviä.

Helmikuun lopussa alle 25-vuotiaista 35000 oli ilman työtä. Vastavalmistuneelle nuorelle työpaikan löytyminen on erityisen tärkeää myös tulevan työllistymisen kannalta. Pitkä työttömyysjakso heti opiskelujen päätyttyä saattaa näkyä nuoren urakehityksessä kymmenenkin vuoden päästä. Siksi nuorisotyöttömyyden torjunta on samalla työtä työurien pidentämiseksi.

Työttömistä nuorista kolmasosa on pelkän peruskoulun varassa. Heitä varten hallitus lisää ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja. Niille nuorille, jotka eivät ole vielä löytäneet omaa alaansa, tarjolla on lisäpaikkoja ammattistarttiin. Myös oppisopimuskoulutusta lisätään.

Palkkatuettuun työllistämiseen suunnataan yhteensä 14 miljoonaa euroa. Nuorille ja vastavalmistuneille otetaan käyttöön työllistämisseteli. Palkkatuetun työn yrityksissä on todettu johtavan useimmin pysyvään työllistymiseen. Siksi tähän panostetaan.

Etsivään nuorisotyöhön suunnataan kolme miljoonaa euroa lisää. Tällä on tarkoitus auttaa koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolelle jääneitä nuoria löytämään palveluita ja tarjoamalla tukea tilanteessa, jossa nuori on syrjäytymisvaarassa.

Tieteen, taiteen, liikunnan ja nuorisotyön aloille suunnataan 30 miljoonaa euroa Veikkaus Oy:n voittovaroja. Varoja suunnataan esimerkiksi aineistojen digitoimiseen, audiovisuaalisen sekä muun kulttuurin tehtäviin ja liikunnan perustutkinnon suorittaneiden työllistämiseen.

Nyt on kuitenkin tärkeintä huolehtia siitä, ettei nuori työnhakija luovu kokonaan toivosta. Toissapäivänä julkistettu raportti osoittaa hyvin, että työpaikkoja on avautumassa suurten ikäluokkien jäljiltä. Työnhaku voi tällä hetkellä tuntua lannistavalta, mutta tärkeintä on muistaa, ettei ole oma vika, jos nyt ei työtä nyt heti löydy.

Valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä valmisteltu Nuoret työmarkkinoilla on hyvä esitys nuorisotyöttömyyden problematiikasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *