« Kaikki artikkelit

Vihreiden tie tulevaisuuteen

Annin puhe Vihreiden puheenjohtajien päivillä 17.4.2010 Vantaalla:

Hyvät puheenjohtajat!

Max Weber kirjoittaa edesmenneen vihreän, Tapani Hietaniemen kääntämässä esseessään Politiikka ammattina ja kutsumuksena seuraavasti:

”Ainoastaan hänellä, joka on varma, ettei hän hajoa siihen, että maailma hänen näkökulmastaan katsottuna, suhtautuu liian tyhmästi tai ilkeästi sitä kohtaan, mitä hän maailmalle tahtoisi tarjota ja joka kaikkea sitä vastaan kykenee sanomaan: "sittenkin", vain hänellä on "kutsumus" politiikkaan.”

Kun 25-vuotiaana lähdin ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin, en niin paljon vähemmän idealistina kuin nykyisin, en ajatellut hetkeäkään, onko Vihreät hallituksessa vai oppositiopuolue. Mietin tavoitteita, jotka minulla edelleen on maailman ja yhteiskunnan suhteen.

Kutsumus politiikkaan on haluta joitakin muutoksia. Maailma suhtautuu niihin joskus tyhmästi tai ilkeästi, mutta sittenkin on mentävä sinne, missä muutoksen voi yrittää saada tehtyä. Politiikan moraali on minulle, että ei ole oikeutta jättää yhtäkään tilaisuutta vaikuttaa ja muuttaa asioita käyttämättä - koskaan.

Edellisellä kaudelle me olimme oppositiossa, koska keskusta ja SDP eivät halunneet tehdä kanssamme yhteistyötä. Teimme ehdotuksia ja vaikutimme oppositiosta. Vastustimme alkoholiveron alennusta ja vaadimme käännetyn arvonlisäveron käyttöönottoa.

Kysymys, johon olen useimmin joutunut Vihreiden puheenjohtajana vastaamaan, on ollut: lähdettekö sitten hallituksesta?

Politiikassa tavoitellaan valtaa omien tavoitteiden toteuttamiseksi. Sitä valtaa kannattaa tavoitella. Ajattelen, että politiikassa kannattaa kamppailla siellä, missä tehdään päätöksiä.

Kaikissa päätöksissä ei voi voittaa. Hallituksessa on tehty päätöksiä, jotka eivät ole meidän tavoitteidemme mukaisia. Ja toisaalta monia tärkeitä vihreitä uudistuksia on viety eteenpäin.

Eivät ihmiset ole valinneet minua kertomaan täydellisiä, tyylipuhtaita kantoja, vaan tekemään töitä tavoitteiden toteutumiseksi. Pidän moraalisena velvollisuutenani pyrkiä sinne, missä asioista neuvotellaan ja päätetään. Ei ole mitenkään sankarillista tai erityistä jäädä huutelemaan sivusta omia oikeita mielipiteitä. Pitää olla mukana kiistelemässä asioista, tekemässä kompromisseja, häviämässä ja voittamassa. Likaantuneempana, kädet mudassa, nuttu repaleisena, mutta kamppailut käyneenä.

***

Vihreät ovat pysyvä osa eurooppalaista poliittista karttaa. Kuten Saksan vihreiden entinen puheenjohtaja Reinhard Butikofer sanoo: Green Camp.

Sosialisteista ja konservatiiveista, perinteisestä oikeistosta ja vasemmistosta itsenäinen poliittinen voima. Sitä me olemme myös Suomessa.

Me tähtäämme puolueena kasvuun. Tämä ei edellytä poliittisten tavoitteidemme lieduntamista; me emme myy periaatteitamme.

Meihin liitetään keskenään ristiriitaisia leimoja, koska emme ole halunneet asettua perinteisen eturyhmäpolitiikan muotteihin:

- ”Kokoomuksen stalinistinen puisto-osasto”- ”Kaikki käy -kulttuurirelativistinen suvaitsevaisto, joka tosin haluaa kieltää kaiken”- ”Hallituksen äänetön osakas tai hallituksen sisäinen oppositio”

Me kuuntelemme tarkasti, mitä sanottavaa etujärjestöillä on, mutta emme ota käskyjä SAK:lta, EK:lta tai MTK:lta. Emme myöskään epämääräisemmiltä lobbariporukoilta.

Vihreät tekee periaatteellista politiikkaa, jota ei muuteta viimeisimpien gallupien mukaan. Vaalien lähestyessä kaikkien puolueiden pitäisi kertoa tarkasti omista tavoitteistaan:

- Mitä veroja korotetaan?- Ollaanko valmiita luonnonsuojelun tason parantamiseen?- Pitääkö korkeakouluissa ottaa käyttöön lukukausimaksut?

Selkeät vastaukset parantavat äänestäjien kuluttajansuojaa, jota koalitiopolitiikka sumentaa. Puolueiden erot on osattava näyttää paremmin. Vihreät ajavat julki kertomiaan tavoitteita myös silloin, kun kameroita tai toimittajia ei ole paikalla. Hallituksen päätökset ovat yleensä yksimielisiä, joten valitettavan usein julkisuudessa kuitataan pisteet niistäkin päätöksistä, joita on ensin kaikin tavoin vastustettu.

Vaalirahaskandaalissa hämmentävintä on, ettei se näytä vaikuttavan lainkaan puolueiden kannatukseen. Suomalaisen politiikan suuri tarina on se, että kaikki puolueet ovat samanlaisia. Jos yhden asian hallituspolitiikka opettaa: tämä ei ole totta.

- Olen Paavo Väyrysen kanssa samaa mieltä, Vihreät ja Keskusta ovat eri linjalla luonnonsuojelusta. Vihreät haluavat tiukempaa suojelua, Keskusta haluaa ajaa ympäristöhallinnon alas.

- Kokoomus ja SDP eivät halua parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa siirtämällä toimeentulotuen perusosan maksattaminen Kelaan. Se helpottaisi etenkin köyhien vanhusten asemaa ja lisäksi keventäisi hallintoa.

**

Ydinvoimaan, energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvaan energiaan suhtautuminen erottaa puolueita voimakkaasti.

Ihmisten enemmistö ei halua uutta ydinvoimaa. Puolueiden enemmistö ei siitä välitä.

Kokoomus pitää ydinvoimaa kaikenkattavana ihmelääkkeenä ja viittaa kintaalla riskeille, vaikka yksikään vakuutusyhtiö ei suostu ydinvoimaloita vakuuttamaan.

Sosialidemokraatit puhuvat ylimenokauden ratkaisuista – kuten he tekivät 2002.

Monet keskustalaiset epäilevät uutta ydinvoimaa, koska he tietävät aivan oikein, että ydinvoima ei tuo uusia työpaikkoja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Vihreät ovat esittäneet oman vihreän kasvun mallinsa, joka perustuu uusiutuvan energian lisäämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Politiikassa on vaihtoehtoja.

Helsingissä järjestetään lauantaina 8. toukokuuta suurmielenosoitus ydinvoimaa vastaan. Toivottavasti te kaikki voitte tuoda oman järjestönne paikalle. Ydinvoimapäätöstä ei ole vielä tehty.

**

Hallituksen neuvotteluissa, kamppailuissa ja kompromisseissa on kolmen vuoden aikana viety läpi merkittäviä vihreitä uudistuksia. Tämä hallitus on ollut uudistusmielinen hallitus.

Kolme esimerkkiä verotuksesta:

1) Ekologinen verouudistus on edennyt historiallisesti. Verotuksen painopistettä on siirretty työn verotuksesta ympäristöverotukseen.2)Alkoholiveropolitiikka on ollut täsmälleen päinvastaista kuin edellisellä hallituksella. Alkoholiveron alennus merkitsi alkoholiin liittyvien äkillisten kuolemien lisääntymistä kahdeksalla tapauksella viikossa. Nyt vihreät ja hallitus on korottanut alkoholin verotusta kolmesti. Kulutus on vähentynyt ja haitat vähentyvät samaa tahtia. Olemme toteuttaneet hyvää ennaltaehkäisevää terveyspolitiikkaa.

3)Käännetty arvonlisäverotus rakennusalalle toteutetaan. Se tuo reilua peliä yrittäjien välille, tasa-arvoa työntekijöille ja rahaa valtiolle.

Vaikeampaa tässä hallituksessa ovat olleet hallituskumppanien jatkuvat poliittiset skandaalit.

Teillä hyvät puheenjohtajat on tärkeä tehtävä puolustaa ja puhdistaa politiikan mainetta. Politiikassa on mukana paljon asialleen omistautuneita tavallisia ihmisiä. Ei se ole mitään artomerisalopeliä.

Vaalirahaskandaalin myönteinen kääntöpuoli on vaalirahoituslakien merkittävä uudistaminen. Muistan, että nuorena kansanedustajana en oikein hahmottanut joidenkin kollegojeni puheita rahoituksen tärkeydestä. Tärkeitä asioitahan olivat köyhyys ja kehitysyhteistyö. Nyt ymmärrän.

Ei kannata kuvitella, että edes skandaalien jälkeen vaalirahoituksen uudistukset olivat itsestäänselvyys. Sillä, että tämä asia on ollut pitkään meidän asialistallamme, oli suuri merkitys.

Vihreän oikeusministeri Tuija Braxin määrätietoisuus ja osaaminen olivat ratkaisevia siinä, että seuraavat eduskuntavaalit tullaan käymään reilummalla rahoituksella.

Nyt esitutkintamateriaalia on tullut julkisuuteen ja tulee varmasti lisää. Toimintatavat ovat olleet juuri niin huonoja, elleivät jopa pahempia kuin olemme kuvitelleet. On hyvä, että asia selvitetään ja tämä pyykki pestään nyt läpikotaisin myös viranomaisten toimesta. Se on tuskallista ja se on tuskallista myös meille, jotka olemme toimineet oikein vaalirahoituksen suhteen. Tuskasta huolimatta tämä on hyväksi Suomen politiikalle.

***

Maahanmuuttokeskustelussa ajatukseni ovat usein palanneet puoluevaltuuskunnan entisen puheenjohtajan Katri Sarlundin biologian tunnille Varissuon yläasteelle, Turkuun. Tuntia (enemmän tai vähemmän) seurasi varhaisteinejä seitsemästä kansallisuudesta.

Tunnin päätteeksi eräs tyttö sanoi, että tässä koulussa ainakin yksi hyvä puoli on se, että ihmiset eivät ole rasisteja.

Opettajat ovat haastavan tehtävän edessä, mutta suoriutuivat hyvin. He murehtivat sitä, antavatko jotkut perheet hyvin koulussa menestyneille tytöille mahdollisuuden jatkaa lukiossa. Niinä keväinä ratkaistaan yksi kerrallaan ”naisen asema”.

Sukupolviero on suuri. Useissa Suomen kouluissa maahanmuuttajataustaiset koulutoverit ovat arkipäivää. Lapset eivät sitä edes huomaa.

Kotoutumiskysymyksiä ratkotaan koulujen arjessa. Kotimaisten kielten oppimateriaalien pitäisi olla parempia. Kaikkien opettajien pitää osata opettaa myös kotimaisia kieliä esimerkiksi sen biologian ohessa.

Vihreät haluavat huolehtia hyvästä ja tasa-arvoisesta peruskoulusta kaikille Suomessa eläville lapsille. Hyvä opetus, sopivat luokkakoot, myös tukiopetusta.

Se antaa parhaat eväät myös maahanmuuttajanuorille.

Toivon, että maahanmuuttajanuoret eivät vietä liikaa aikaansa lukien keskustelupalstoilta, mitä kaikkea heistä sanotaan.

**

Vaaleista on tulossa hegemoniakamppailu suomalaisista arvoista.

Maahanmuuttokeskustelun ydin ei lopulta ole, kuinka monta pakolaista otamme vastaan. Paljon tärkeämpää on, mille arvoille, millaiselle pohjalle Suomea ja suomalaisuutta rakennetaan tulevaisuudessa.

Pitääkö Suomen tarjota turvaa sitä tarvitseville? Vihreiden mielestä pitää. Kannatamme inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa.

Onko Suomen tehtävä osansa köyhyyden hävittämiseksi maailmasta myös taloudellisesti tiukkoina aikoina? Vihreät kannattavat kehitysavun kasvattamista 0,7 % bruttokansantuotteesta. Ei sellainen maa pidä huolta omistaan, jossa pohjoiskarjalainen pitkäaikaistyötön asetetaan lukutaidotonta tansanialaislasta vastaan.

Tasa-arvon edistäminen ei ole pois miehiltä. Haluamme naisille paremman aseman työmarkkinoille, isille enemmän aikaa lastensa kanssa. Haluamme miehille enemmän terveitä elinvuosia, eivätkä ne vuodet lyhennä naisten elämää.

Me emme hyväksy mitä tahansa taloudellisen voiton tavoittelun nimissä. Lainatakseni Tony Blairin jäähyväispuhetta: On asioita, joita ei koskaan olisi pitänyt sallia, kuten kosmetiikan eläinkokeet ja turkistarhaus.

Vihreät ovat pehmeän, avoimen ja arvoliberaalin Suomen puolue.

Tulevat vaalit ovat vedenjakaja. Toinen tie kulkee kovaan, konservatiiviseen ja itseensä sulkeutuvaan suuntaan.

**

On tosiasia, että Suomen ja koko Euroopan perushaaste on suuri ja vakava. Se selittää käännettä koviin arvoihin ja haluja sulkea muu maailma ulos.

Esimerkiksi Istabulissa näkee kadulla, kuinka vanhaksi Eurooppa on jo käynyt. Dynamiikka on muualla.

Vanhentuva, hidastuva, sulkeutuva, katkeroituva maanosa ja sen kaukainen, pohjoinen periferia. Sekö on tulevaisuudenkuva?

Tulevat vuodet ovat toisenlaisia, jotkut asiat ovat vaikeampia kuin ennen.

Mutta, muutosten tekeminen on merkittävintä, kun ajat ovat vaikeita.

Vaikeita päätöksiä voidaan tehdä hyvin tai huonosti.

Me olemme valmiita työurien pidentämiseen, mutta sen pitää tarkoittaa myös toisenlaisia työuria. Ihmisten on voitava vaikuttaa, miten he tekevät työtä, miten työpäivä ja työura rytmittyvät muun elämän kanssa. Isien vanhempainrahakautta on pidennettävä. Työssä jaksamista ja työkykyä on edistettävä.

Yrityksiltä ja yritysten omistajilta täytyy kerätä enemmän veroja kuin nyt, koska kaikkien on oltava mukana taantuman laskujen maksamisessa. Mutta voimme etsiä sellaista vaihtoehtoa, että Suomeen voi tehdä kasvavia ja menestyviä yrityksiä.

Me olemme valmiita käyttämään julkista rahaa uusiutuvan energian edistämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Kestävä energiatalous voidaan rakentaa.

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen liikakäyttö ovat valtavia haasteita. Me olemme valmiita käyttämään julkista rahaa siihen, että uusiutuva energia, energiatehokkuus ja ympäristöteknologia etenevät. Se tuo meille myös työtä ja markkinoita.

Julkisten menojen kasvua täytyy hillitä. Se tarkoittaa käytännössä muun muassa terveydenhuollon rakenteiden uudistamista. Ei riitä, että hyvinvointivaltion rakenteet pidetään ennallaan, hyvien palveluiden säilyttäminen edellyttää myös muutoksia. Terveydenhuollossa painopistettä on siirrettävä perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn. Voimme tuskin edellyttää, että kolmasosa nyt syntyvien ikäluokkien tytöistä työskentelee terveydenhuollossa. Niin nimittäin käy, jos vanhenevan väestön hoivan tarve pysyy nykytasolla.

Ihmisten on voitava myös itse tehdä asioita, olla mukana itse rakentamassa ja vaikuttamassa hyvinvointipalveluistaan ja lähiympäristöstään, suunnittelemassa ja toimimassa.

Joskus kysytään, onko vihreät enää mikään vaihtoehto?

Vihreät ovat asioiden päättämisen suhteen enemmän vaihtoehto kuin aiemmin.

Vaihtoehto mille?

Me emme halua sulkea Suomea maailmalta.

Meille luonto ja ympäristö eivät ole vain resurssi.

Pimeät vaalirahat eivät ole tulleet tämän puolueen tileille.

Haluamme kaventaa tuloeroja, vähentää köyhyyttä ja huolehtia hyvinvointipalveluista.

Kannatamme hajautettua energiantuotantoa keskitetyn ydinvoiman sijaan.

Weber:

”Politiikka tarkoittaa hyvin hidasta kovien lankkujen poraamista samanaikaisesti intohimolla ja suhteellisuudentajulla varustettuna. On täysin totta, ja kaikki historiallinen kokemus vahvistaa sen, ettei mahdollista saavuteta, ellei yhä uudelleen olla valmiita tarttumaan mahdottomaan maailmassa. Mutta se, joka sen kykenee tekemään, täytyy olla johtaja eikä ainoastaan sitä, vaan myös - aivan koruttomassa mielessä - sankari. Niiden, jotka eivät ole molempia, täytyy varustaa itsensä kaikella sydämenlujuudella, joka on kasvanut kaiken toivon heittämisestä, sillä muuten he eivät kykene toteuttamaan edes sitä, mikä tänään on mahdollista.”

Eduskuntavaalit vuoden päästä ovat suuret tulevaisuusvaalit.

Ilmastonmuutoksen torjumisen tavoitteet vuodelle 2020 ovat jo lähellä. Öljyn, mutta myös monien muiden raaka-aineiden kulutus ei enää pysty kasvamaan.

Suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle.

Miten niukkoja rahoja käytetään? Keneltä kerätään lisää?

Suomen on pärjättävä uudenlaisessa maailmassa, kun Kiinan, Intian ja Brasilian rooli kasvaa todellisiin mittoihinsa.

Puolueiden kannatuksessa tapahtuu suuria muutoksia. Kolme suurta menettävät asemiaan. Vihreät on lähellä läpimurtoa.

Toivotan kaikille hyvää puheenjohtajapäivää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *