« Kaikki artikkelit

Esitys kahdesta ydinvoimaluvasta on suuri pettymys

Elinkeinoministeri Pekkarinen on tänään ilmoittanut julkisuuteen esittävänsä hallitukselle kahden ydinvoimaluvan myöntämistä.

Esitys on minulle suuri pettymys, koska uskon kestäviin vaihtoehtoihin eli uusiutuviin ja energiatehokkuuteen. Eniten tässä esityksessä itseäni surettaa se, että jos esitys toteutuu, Suomi menettää valtavia mahdollisuuksia.

Lupien myöntäminen kahdelle ydinvoimalalle olisi historiallinen virhe. Jos päätämme täyttää maan ydinvoimaloilla, emme tule koskaan näkemään, minkälainen olisi se rohkea, tulevaisuuteen katsova Suomi, joka panostaa energiapolitiikassaan uuteen teknologiaan ja uusiin kasvualoihin.

Energiateollisuuden maailmanmarkkinat ja työpaikat kehittyvät jo nyt uusiutuvien ympärille. Jos myös Suomi päättäisi ydinsähkön viennin sijaan panostaa kestävään teknologiaan, saisimme osamme kasvavista markkinoista ja kotimaahan jopa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Jos Pekkarisen esitys toteutuu, se merkitsee, että rakennamme valtavat määrät ydinsähköä vientiin ja otamme muiden jätteet harteillemme. Suomesta tulee vanhentuvan energiateknologian museovaltio. Mielestäni suomalaisen elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tulevaisuuden kannalta olisi fiksumpaa keskittyä korkeamman jalostusasteen tuotteisiin kuin ydinsähkön viemiseen.

Pekkarisen esitys on pettymys myös siksi, että juuri hyväksytty mittava uusiutuvapaketti osoittaa, että järkevillä ohjauskeinoilla uusiutuvista voidaan rakentaa todellinen vaihtoehto muille tuotantomuodoille.

Uudet ydinvoimalat alkavat tuottaa sähköä aikaisintaan vuonna 2020, tuskin tosin silloinkaan. Jo nyt houkuttelevat uusiutuvan energian vaihtoehdot ovat silloin vieläkin houkuttelevampia.

On vaikea ymmärtää, miten keskusta saattaa tällä tavalla tuottaa pettymyksen omille kannattajilleen sekä maakuntien ja maaseudun työpaikoille. Se on kääntänyt asiassa täydellisesti takkinsa: vielä hetki sitten ministeri Pekkarisen arvio oli nollasta yhteen lupaa.

Mikään olosuhteen muutos ei tue kannan yhtäkkistä muuttamista, päinvastoin. Keskusta on luopunut periaatteistaan ja pettänyt samalla omat joukkonsa.

Hallitus tekee lopulliset esitykset ydinvoimaluvista parin viikon päästä. Me tulemme esittämään, että lupia ei myönnetä. Sähkön tarve voidaan turvata tehokkaammalla energiankäytöllä, paremmalla kysyntäjoustolla ja voimakkaammalla uusiutuvien edistämisellä, vaikka kulutus kasvaisi voimakkaasti. Ennakoitu sähkön tarve vuonna 2020 on täysin mahdollista kattaa ilman yhtäkään uutta ydinvoimalaa.

Me asetamme toivomme nyt eduskuntaan. Aiomme tehdä kaikkemme, jotta esitys ei menisi siellä läpi. Edustajilla on ydinvoimapäätöksessä vapaat kädet. Toivottavasti kansanedustajat syventyvät päätökseen kunnolla, luottavat omaan järkeensä ja kuulevat ydinvoimalobbareiden lisäksi myös kansalaisten ja uusiutuva-alojen asiantuntijoiden mielipiteitä. Kansalaisista alle viidennes kannattaa kahta tai useampaa ydinvoimalupaa.

Olen luvannut selvityttää uusiutuvien työllistävän potentiaalin Suomessa. Tämä arvio saadaan kansanedustajien päätöksen tueksi toukokuun lopussa.

Nyt on myös kansalaisten aika vaikuttaa omiin kansanedustajiinsa. Kansanedustajat voivat tässä asiassa äänestää itsenäisesti hallituksen enemmistön kannasta riippumatta. Yksi erä on nyt hävitty, mutta kamppailu jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *