« Kaikki artikkelit

Vihreät puolustavat maksutonta koulutusta

Oikeus maksuttomaan koulutukseen kaikilla koulutusasteilla on yksi tasa-arvoisen yhteiskunnan tärkeimpiä rakennuspalikoita. Maksuton koulutus varmistaa, että kaikki lahjakkuus saadaan käyttöön.

Maksuttomuus luo pohjan tasa-arvoiselle koulutusjärjestelmälle, tästä meidän on pidettävä kiinni. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa menettää yhtäkään opiskeluhalusta nuorta vain siitä syystä, ettei hänellä ole varaa opiskella. Koulutuksen maksullistaminen ei ratkaisisi mitään niitä korkeakouluopiskelun rakenteellisia ongelmia, joilla maksullisuutta perustellaan.

Vihreät puolustavat maksutonta koulutusta tässä hallituksessa, tulevissa vaaleissa ja vaalien jälkeen. Maksuttomuuden on koskettava myös EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita ja toista tutkintoa opiskelevia. Meneillään oleva kokeilu saa jäädä kokeiluksi.

 Suomi tarvitsee sekä EU-alueelta, että EU-maiden ulkopuolelta tulevia opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet tutkintonsa täällä. Meille maksuton koulutus on suurin kilpailuvaltti, kun lahjakkaat nuoret eri maissa pohtivat, mihin lähtevät opiskelemaan.

Istuvan hallituksen linja on, että lukukausimaksuja ei tuoda suomalaisille opiskelijoille. Kuten hallitusohjelmassa todetaan, hyvinvointiyhteiskuntamme perusta ovat suomalaisten korkea sivistystaso sekä laadukas ja maksuton koulutus.

Vaaleissa tämän linjan kannatus punnitaan. Siksi vaadimme, että vihreiden lisäksi myös muiden puolueiden tulisi puheenjohtajiensa suulla ilmoittaa puolueensa selkeä kanta maksuttomaan koulutukseen ennen vaaleja. Erityisesti nyt kaivataan SDP:n, kokoomuksen ja keskustan selväsanaisia lupauksia, että koulutus on maksutonta myös tulevaisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *