« Kaikki artikkelit

Työpaikkoja nuorille

Nuorten työttömyyden nopea kasvu näyttää melkein pysähtyneen. Yritykset ovat taas alkaneet palkata uusia ihmisiä ja avointen työpaikkojen määron hienoisessa kasvussa. Nuorisotyöttömyyden purkamisen aika on nyt. Siihen tarvitaan myös yrittäjien apua.

Nuorelle pitkä työttömyysjakso heti opintojen päättymisen jälkeen saattaa olla lamaannuttava ja itsetuntoa nakertava kokemus. Nuorena koettu työttömyys näkyy usein urakehityksessä pitkälle tulevaisuuteen.

Hallitus käyttää nuorisotyöttömyyden lievittämiseen 77 miljoonaa euroa aiemmin sovittujen työllisyysrahojen lisäksi. Tavoitteena on, että nuori löytää työtä tai pääsee tuettuun työhön tai koulutukseen ennen kuin työttömyys on kestänyt kolme kuukautta. Tällä hetkellä tämä onnistuu kolmen nuoren kohdalla neljästä.

Nuorten tarpeet ovat erilaisia. Esimerkiksi niille nuorille, joilla ei ole mitään ammatillista tutkintoa, koulutus on tietysti ensisijainen vaihtoehto.

Työkokemusta ja ensimmäistä oikeaa työpaikkaansa etsivät nuoret kaipaavat kuitenkin työtä, oikeaa sellaista. Tiedämme, että palkkatuettu työ yrityksessä on nuoren jatkotyöllistymisen kannalta kaikkein tehokkainta työllistämispolitiikkaa. Tämä keino ei ole kuitenkaan yksin hallinnon käsissä, koska työpaikkojen tarjoaminen on yrityksistä kiinni.

Sanssi on konkreettinen kortti, joka sisältää tiedon nuoren työllistävän työnantajan mahdollisuudesta palkkatukeen, joka on enintään 550 euroa kuukaudessa. Kortti kertoo, että nuoren kanssa on jo sovittu palkkatuen saamisesta, mikäli työantaja täyttää vaaditut kriteerit.

Väliaikainen lakimuutos mahdollistaa tänä vuonna alle 25-vuotiaan työllistämisen yritykseen palkkatuella määräaikaiseen työsopimukseen välittömästi työttömyyden alettua. Ja on hyvä huomata, että tämä sama mahdollisuus on jo voimassa kuntien ja yhdistysten osalta.

Tuki mahdollistaa pätevän ja innokkaan nuoren palkkaamisen normaalia edullisemmin. Mielestäni tarjous on työnantajille varsin edullinen.

Sanssikorttia voivat käyttää myös 25–30-vuotiaat nuoret, jos he eivät ole löytäneet työpaikkaa kuuden kuukauden etsimisestä huolimatta.

Jotta nuori saa Sanssi-kortin, on hänen laadittava yhdessä työ- ja elinkeinotoimiston työntekijän kanssa työllistymissuunnitelma sekä otettava selvää itseään kiinnostavista työnantajista. Vastaavasti työnantajalla on mahdollista palkata nuori palkkatuella, jos työnantaja ei ole esimerkiksi irtisanonut työntekijöitä edellisen 12 kuukauden aikana.

Nuorten on tärkeää saada työkokemusta ja varmuutta itsenäisenä ja kykenevänä ihmisenä. Nuoret haluavat tehdä töitä ja heihin on panostettava vaativan työllisyystilanteen aikana. Toivon, että mahdollisimman moni yritys tarttuu tähän mahdollisuuteen ja samalla kantaa oman vastuunsa nuorisotyöttömyyden torjumisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *