« Kaikki artikkelit

Kesätunnelmiin klassikoita ja uutuuksia

Heinäkuu on vuoden kuumin kuukausi. Silloin on todellinen kesä; pellot kohoavat huojuen kohti taivasta, rannoilla makaa talvesta kuoriutuneita ihmisiä ja jäätelö sulaa sormille. Kesällä Suomi elää kiihkeän hidastelun ja lomatunnelman aikaa.

Suosittelen kesälle seuraavia klassikoita ja uutuuksia.

Kirja: Doris Lessingin Kultainen muistikirja

Doris Lessingin 1960-luvulla julkaistussa on romaanissa on hämmentävän ajankohtaisella tavalla kuvattu vapaan naisen dilemmat: päättyvien suhteiden suru, kommunistisen puolueen lähtökohtaiset ja peruuttamattomat ongelmat, äitiyden mieltä koossapitävä voima. Kuten kaikki hyvät romaanit, se kertoo myös romaanin kirjoittamisesta: maailman kokoamisesta mutta ei sen lopullisesta selittämisestä. Kultainen muistikirja hengittää ja sen dialogi on niin tarkkaa ja elävää että välillä pysähtyy haukkomaan henkeään.

Elokuva: Bernardo Bertoluccin Viimeinen tango pariisissa

Elokuva ei tietenkään voi enää toimia skandaalin lähteenä, se on ehkä aika lapsellinenkin. Mutta silti, kuvat ovat ihmeen kauniit. Ja Brandoon kannattaa aina palata.

Näyttely: Eeva- Leema Eklundin ja muun Diamond- näyttelytyöryhmän kesänäyttely Porissa 3.-31.7. Antinkatu 7:ssä

Retkeily: Nurmeksen Tervavaarassa on Luonnonperintösäätiön suojelukohde, jossa voi tavata muun muassa pohjantikan ja majavan. http://www.luonnonperintosaatio.fi/suojelualueet/tervavaara

Urheilulalaji: Luonnossa liikkumisen lisäksi suosittelen bodyflow-liikkumista. http://www.bodyflow.info/

Ruoka: Pinaatti-kesäkurpitsa-risotto

6-8 annosta

2 keskikokoista kesäkurpitsaa

oliiviöljyä voitelemiseen ja paistamiseen

1 isokokoinen sipuli tai kaksi pientä

pari, kolme valkosipulin kynttä

250 g risottoriisiä

1 l kasvislientä

2 dl valkoviiniä

noin 200 g tuoretta pinaattia

tuoretta timjamia

raastettua parmesaania

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa siivuiksi, aseta ne uunipellille ja voitele oliiviöljyllä. Paista kesäkurpitsasiivuja kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet, noin 20 minuuttia. Silppua sipulit. Leikkaa ruskistunut kesäkurpitsa paloiksi.

Kuumenna wokkipannussa öljyä. Lisää öljyyn sipulihakkelus ja kuullota hetken aikaa. Älä ruskista.

Lisää riisi ja sekoita. Anna hetken aikaa ruskistua. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kuumaa kana- tai kasvislientä pienissä erissä, aina pari desiä kerrallaan. Sekoita välillä.

Anna nesteen imeytyä kokonaan ennen kuin lisäät uutta. Loppuvaiheessa lisää sekaan kesäkurpitsa.

Kypsennä riisi, aikaa menee noin 20 minuuttia.

Huuhtele pinaatinlehdet ja poista pinaatista paksuimmat lehtiruodit. Leikkaa pinaatti vähän pienemmiksi paloiksi. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa risottoon pinaatti ja timjami. Sekoita huolella.

Tarjoiluvaiheessa raasta pinnalle runsaasti parmesaania. Nauti mahdollisimman pian. Seuraksi sopii maalaisleipä ja kevyt valkoviini.

(http://www.ksml.fi/ihana-elama/herkutellaan/ruokaohjeet/kasvisruuat/pinaatti-kes%C3%A4kurpitsa-risotto/402428)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *