« Kaikki artikkelit

Annin ajankohtaiskatsaus Vihreiden puoluehallitukselle 23.10.2010

Hyvä puoluehallitus ja hyvät tiedotusvälineiden edustajat,

Olen muutamaan otteeseen viimeisen vuoden aikana sanonut, että seuraavat vaalit ovat arvokamppailu. Vaalit käydään avoimuuden ja sulkeutumisen välillä. Eilisen ja eteenpäin menemisen välillä.

Vaalit ovat arvokamppailu siitä, voivatko tässä maassa erilaiset ihmiset elää keskenään yhdenvertaisesti. Tämän viikon homokeskustelu on osoitus tästä.

Keskustelu on ollut hämmentävä. Meitä vihreitä ei vain yhtään häiritse, että joku on homo. Lehdessä vanhoilliskristilliset arvioivat, onko Oraksella sama ihmisarvo kuin muilla.

Homo ei saisi mennä naimisiin tai adoptoida lapsia vain siksi, että on homo. Jotkut ovat antaneet neuvoja seksielämästä.

Nämä vanhoilliset kiistävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden. Puheet ovat tulvillaan leimaamista ja syyllistämistä.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluu Suomessa satoja tuhansia ihmisiä.Heidän läheisiään, siis siskoja, veljiä, isiä, äitejä, mummoja, vaareja, setiä ja serkkuja on yli miljoona suomalaista.

Stigmatisointi koskee heitä kaikkia.

Ja entä muut perinteisestä ydinperhemallista poikkeavat perheet? Eronneet, yksinhuoltajat, avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset, avoparit ja niin edelleen. Muistan, että omassa lapsuudessani puhuttiin vielä yleisesti AU-lapsista. Homonuorten itsemurhariski on nelinkertainen heteronuoriin verrattuna. Kasvaminen aikuisuuteen on muutenkin vaikeaa. Toivon keskusteluun harkintaa näiden nuorten vuoksi.

Leimaavat ja syyllistävät puheet voivat vahingoittaa nuorta ihmistä syvästi. Näille nuorille haluan sanoa: Älkää lannistuko, maailmaa eivät onneksi pyöritä päiviräsäset eivätkä yläasteen kovikset.

Itse asia on yksinkertainen: sama laki kaikille. Samat oikeudet, samat velvollisuudet Tarvitsemme tasa-arvoisen avioliittolain.

Vihreät kannattavat avointa ja yhdenvertaista Suomea.

Kansan enemmistön mielipiteestä tai valtavirrasta puhuminen on usein mukavaa. Kaikki kuuluvat kuitenkin johonkin vähemmistöön, joten sitä on nopeasti syytetyn penkillä, jos tukeutuu vain enemmistössä olemiseen. Aikaisemmin enemmistöllä oli vakituinen, kokopäiväinen työsuhde, joka kesti läpi elämän. Muutamilla oli epätyypillinen työ. Nykyisin epätyypilliset työsuhteet ovat varsin tyypillisiä. Kuten ovat erilaiset perheet. Riippumatta siitä, minkälainen työsuhde on, kaikki tarvitsevat turvaa. Hyvä työ on riittävän turvallinen, ei pelkkää joustoa.

Ensi viikolla hallituksen käsittelyssä on esitykseni turhien pätkätöiden karsimisesta. Määräaikaisten työsuhteiden perusteettomaan ketjuttamiseen puututaan aiempaa paremmin.

Äskettäin julkisuudessa oli oikeustapaus, jossa hoitoapulaisella oli yli 400 määräaikaisuutta saman työnantajan palveluksessa. Lain uudistus lähtee siitä, että samaan työhön tehdyn uuden määräaikaisuuden perusteiden on oltava entistä vahvemmat. Hyvä työ on myös sitä, että kaikki työnantajat pelaavat samoilla säännöillä. On myös rehellisen yrittäjän etu, että kaikki maksavat verot ja palkat oikein. Siksi tilaajavastuulaki uudistetaan työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Tavoitteena on harmaan talouden torjunta.

Tilaajavastuun parantamisessa tärkeintä on lisätä tilaajan vastuuta koko alihankintaketjusta. Nykyisen lain mukaan tietoja tarvitsee selvittää vain alihankintaketjun ensimmäiseltä yritykseltä. Muun ketjun toiminta jää edelleen hämäränpeittoon.

Tilaajavastuulain mukaisten tietojen tarkistaminen on tehtävä helpoksi. Nyt tiedot ollaan kokoamassa julkiseen rekisteriin, mikä lisää merkittävästi läpinäkyvyyttä. Myös Suomen Yrittäjät ovat juuri ottaneet kantaa tämän puolesta.

Ensi viikolla, tiistaina, julkaistaan uuden työllisyysluvut sekä työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työllisyys- ja talousennuste.

Tämän vaalikauden tärkein haaste on Vihreille ja koko hallitukselle ollut työllisyyden tukeminen. Kaksi vuotta sitten alkanut kansainvälinen taloustaantuma osui Suomen vientiriippuvaiseen talouteen kovaa.

Nyt taloustilannetta katsoessa voi sanoa: olemme onnistuneet tärkeimmässä. Olemme onnistuneet torjumaan massatyöttömyyden synnyn.

Vuosi sitten oppositiojohtaja Urpilainen pelotteli yli 500 000 työttömällä:Elokuussa työttömiä oli 260 000. Vuonna 1993 nuorten työttömyysaste oli 45 %.Elokuussa nuorten työttömyysaste oli 14,5 %.

Laman luvut olisivat voineet toteutua. Tuotannon pudotus viime vuonna oli rauhanajan historian suurin. Elvyttävä talouspolitiikka ja hyvä työllisyyspolitiikka pysäyttivät työttömyyden kasvun.

Työttömiä on silti liikaa. Monet ovat olleet työttömänä jo yli vuoden. Nyt toimitaan heidän tilanteensa parantamiseksi. Työttömyyden saaminen alas nopeasti on paljon helpompaa, kun lähtötaso ei ole puolessa miljoonassa.

Vihreät on vaaleissa Suomea uudistava vaihtoehto.

Me haluamme muutosta ja uutta ajattelua tähän maahan, emme vanhan meinigin jatkumista. Vanhojen puolueiden kannattamat hyväveliverkostot ja jämähtänyt eturyhmäajattelu tarvitsee muutosta. Tavoittelemme paikkaa myös seuraavassa hallituksessa, mutta vain, jos olemme ansainneet vaaleissa nykyistä vahvemman aseman.

Uskon, että meillä kaikilla on oikeanlaista nöyryyttä, kun lähdemme vaalityöhön. Kunnallisvaaleissa ja eurovaaleissa teimme erinomaisen tuloksen, mutta se ei ole itsestäänselvyys.

Vaalivoitto ansaitaan kovalla työllä. Vaaleihin on pitkä aika ja tulevissa vaaleissa Vihreiden kampanja tulee olemaan puolueen historian suurin.

Kaduilla, toreilla ja kylänraiteilla nähdään enemmän vihreitä tekemässä vaalityötä kuin milloinkaan aiemmin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *