« Kaikki artikkelit

Perusturvan pitää olla henkilökohtaista

Hallitus päätti tänään lieventää puolison tulojen vaikutusta työmarkkinatukeen. Tämä on hyvä askel kohti henkilökohtaista perusturvaa, jota Vihreät kannattavat. Nyt päätetty uudistus parantaa arviolta 15 000 ihmisen asemaa.

Jo pienet puolison tulot ovat leikanneet työmarkkinatukea. Kaupan kassalla työskentelevän puolison palkka on nipistänyt osan työmarkkinatuesta. Ennen päätöstä jo puolison 1348 euron tulot ovat alkaneet nakertaa työmarkkinatukea. Uudistus nostaa tulorajaa 320 eurolla.

Vihreät kannattavat henkilökohtaista perusturvaa, koska kenenkään ei pitäisi olla täysin riippuvainen puolisonsa rahoista. Puolison tulojen vaikutus osuu useammin naisiin kuin miehiin. Kuten nimimerkki ”Äiti vailla ihmisarvoa” kirjoitti Helsingin Sanomissa (8.8.2010):

”On nöyryyttävää lähes 50-vuotiaana pyytää taskurahaa mieheltä. En voi antaa lapsilleni rahaa, enkä voi ostaa edes lääkkeitäni, vaatteitani tai ruokaani. Mieheni kyllä antaisi minulle rahaa, jos sitä jäisi. Yleensä riitelemme vain rahan puutteesta. Kun mieheni haluaa loukata minua, on hänen helppo kutsua minua elätiksi.”

Nyt tehty päätös lieventää puolison tulojen vaikutusta työttömyysturvaan on tärkeä. Seuraava askel on puolison tulojen vaikutuksen poistaminen kokonaan. Tämä on yksi niistä asioista, jonka ihmiset kokevat sosiaaliturvassa kaikkein epäreiluimmaksi. Siksi olen tästä muutoksesta todella tyytyväinen.

Muutos on sosiaali- ja terveysministeriön lainsäädäntöä ja tulee voimaan 15.12.2010.

Aiheesta kirjoitti vastikään myös Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *