« Kaikki artikkelit

Perheenjäsenen hoivaaminen tulee työsopimuslakiin

Mahdollisuudet ottaa työstä vapaata perheenjäsenen hoitamiseksi ovat parantumassa. Hallitus esittää lainmuutosta, joka tuo perheenjäsenen hoivaamisen työsopimuslakiin.

Esitys on päänavaus, jossa todetaan että perheenjäsenenen hoivaamiseksi työntekijä ja työnantaja voivat sopia työstä pois jäämisestä. Muutos on tärkeä, koska se helpottaa ihmisten mahdollisuuksia jäädä hoitamaan perheenjäsentään kotiin. Myös mahdollisuus palata takaisin työhön todetaan laissa.

Tulevaisuudessa esimerkiksi omien vanhempien hoivaaminen on yhä yleisempää. On tärkeää, että kotona vanhempiaan hoitaneet myös voivat palata takaisin töihin ja jatkaa työuraansa. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottaminen on oleellista, kun yritetään edistää ihmisten työssä jaksamista.

Uudessa laissa työntekijällä olisi oikeus palata ensisijaisesti entiseen työhönsä poissaolon jälkeen. Työnantaja velvoitetaan selvittämään, miten perhevapaalle jäävän työt hoidetaan vapaan aikana.

Asia on monelle ihmiselle merkittävä; tällä hetkellä omaishoitajia on Suomessa noin 280 000, joista kokoaikatyössä on noin 120 000 hen­kilöä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2011. Lakiesitys on valmisteltu 120 kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen pohjalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *