« Kaikki artikkelit

Puhe Vihreiden eduskuntavaalikampanjan avajaisissa 5.12.

Tervetuloa avaamaan Vihreiden eduskuntavaalikampanjaa.
Tervetuloa käynnistämään uuden Suomen rakentaminen.

Itsenäisyyspäivän aikaan on tapana muistella menneitä ja vaikeita hetkiä, joista on selvitty. Tämän itsenäisyyspäivän aattona me haluamme katsoa tulevaisuutta silmiin.

Kampanjan tavoite on Uusi Suomi.

Leijona on suomalaisuuden symboli.

Tämä on kampanja siitä, keitä me olemme ja mikä on tämän maan tulevaisuus.

Se, keitä keitä me olemme,on rakentunut ensin siitä, mitä emme ole;
sitten siitä mitä olimme agraari-Suomessa
ja siitä mitä itärajalla ja kotirintamalla tehtiin.

Mutta miksi leijona ei yhdisty
siihen, että köyhä maa loi hyvinvointivaltion?
Tai siihen, että koko kansa tuli osalliseksi vaurastumisesta?

Haluamme suomalaisuuden
joka rakentuu paitsi historialle, myös tämän päivän todellisuudelle
ja ennen kaikkea suomalaisuuden, joka on valmis ottamaan vastaan tulevaisuuden.

Tämä on kampanja Suomen tulevaisuudesta:

tämä kampanja on vaalikautta suurempi
tämä on kampanja siitä, millainen on Suomi 50 vuoden kuluttua

Haluamme rakentaa Uuden Suomen.

--

Sössitty luottamus demokratiaan, ilmastokriisi, talouskriisi…

Liian monella ihmisellä on voimakas tunne siitä, että he eivät voi vaikuttaa omaan elämäänsä, että ulkomaailma on uhkaava, ja että asiat menevät jatkuvasti huonompaan suuntaan.

Ymmärrän, kuinka turhautuneita monet ihmiset ovat.

Ihmiset eivät hyväksy sitä, miten edelliset vaalit rahoitettiin.

Toimettomuus ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa tuskastuttaa.

Taloudessa vain rikkaat tuntuvat aina voittavan.

--

Ensimmäisen kerran pitkästä aikaa tuntuu siltä, ettei tiedä, millainen Suomi meillä on kahden vuoden päästä. Vanhat puolueet ovat menettäneet oikeutensa johtaa tätä maata. Kiinan, Intian ja Brasilian merkitys kansainvälisessä politiikassa kasvaa todellisiin mittoihinsa. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.

Kun tätä aikaa miettii, vahvin tunne on se, että me olemme tienhaarassa.

--

Kriiseissä tehdään suuria, kauaskantoisia valintoja. Sen takia tulevat vaalit ovat niin tärkeät tälle maalle. Uusi Suomi on kriisiajan muutosohjelma.

Mielestäni hienoin asia vihreissä on insinöörien ja humanistien liitto, sillä siitä syntyy ratkaisukeskeisyys. Että ongelmiin ei jäädä makaamaan vaan ne ratkaistaan.

Vihreiden Uusi Suomi on vastavoima pessimismille ja kyynisyydelle.

Me sanomme: maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

--

Olemme talouden tienhaarassa:

Tarvitsemme reippautta muuttaa asioita, emme vanhojen eturyhmien nurinaa.

Tarvitsemme yrityksiä, eteenpäin pyrkimistä, ideoita ja ajatuksia, ratkaisuja, Can Do -asennetta, tekemisen meininkiä ja avoimuutta.

Pitää tehdä valintoja: me laitamme rahat mieluummin IPR-tuomioistuimeen luovien alojen oikeusvarmuuden vahvistamiseksi kuin jonopeltoihin.

Me haluamme tarttua toimeen ja rakentaa rohkeasti uudenlaista taloutta. Suomesta rakennetaan vihreän talouden maa, jonka vahvuus on korkeassa osaamisessa ja uudistumiskyvyssä. Rakennamme talouden, joka perustuu merkittäville vihreille investoinneille, paremmalle työelämälle, huippuhyvälle koulutukselle.

Meidän on päätettävä, miten uusi hyvinvointiyhteiskunta rakennetaan.

Vastaukset eivät löydy sisäänpäin käpertymisestä ja vanhoissa ajoissa roikkumisesta.

Vihreille tämä leijona tässä ei ole mikään pankolla makaava lihava kotikissa, joka vain toivoo, että maailma pysyy oven takana.

--

Olemme ahdasmielisyyden ja suvaitsevaisuuden tienhaarassa: vaaleista on tulossa kamppailu suomalaisten arvoista, suomalaisuuden merkityksestä. Uusi Suomi on avoin ja moderni Suomi, se on meidän vaihtoehtomme vanhoilliselle ja sulkeutuvalle Suomelle.

Meille sulkeutunut ja konservatiivinen maa tarkoittaa sitä, että Suomesta tulee Euroopan peränurkka, joka käpertyy itseensä ja pelkää kaikkea vierasta. Sulkeutunut maa hermoilee maahanmuuttajista ja syyttää heitä oman yhteiskuntamme ongelmista. Sulkeutunut maa jumittaa herravihaisessa jurnutuksessa. Sulkeutunut maa pesee kätensä tämän mantereen yhteisistä haasteista ja maailman köyhien ongelmista.

Uusi Suomi on avoin ja vastaanottava. Nykymaailmassa rajat ovat matalat. Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia tehdä parempaa tulevaisuutta ilman, että ihmiset, kauppatavarat ja opiskelijat liikkuvat.

Uudessa Suomessa jokainen voi olla oma itsensä huolimatta syntymäpaikasta tai siitä, sattuuko olemaan homo.

Kun puhutaan valinnasta konservatiivisen ja edistyksellisen Suomen välillä, puhutaan usein vaikkapa kehitysavusta, tasa-arvosta tai eläinten kohtelusta. Nämä asiat ovat yhteiskunnan yleisinä arvoina suurempia kuin itse asiat ovat; kun puhutaan homojen oikeuksista elää täysivaltaisina ihmisinä tässä maassa, puhutaan samalla myös siitä, millaisille arvoille Suomea tulevaisuudessa rakennetaan.

Uuden Suomen leijona on valmis puolustamaan jokaisen ihmisen oikeutta elää sellaisena kuin on, tasa-arvoisena muiden kanssa.

--

Tienhaarassa olemme myös sen suhteen, millaisen ympäristön jätämme jälkeemme. Pysäytetäänkö ilmastonmuutos? Annetaanko norpan kuolla sukupuuttoon?

Ilmastomuutos on tämän vuosisadan suurin moraalinen ja taloudellinen haaste. Se, tehdäänkö ilmastokriisin estämiseksi jotain, on poliittinen päätös. Me sanomme: ilmaston lämpeneminen voidaan vielä hillitä. Kyse on päätöksistä, jotka joskus myös maksavat.

Luonto on vihreille superarvo. Uudessa Suomessa Itämeri ja tuhannet järvemme pelastetaan. Metsien hoitoon otetaan uusia menetelmiä, ei pelkkiä avohakkuita. Eläimiä kohdellaan hyvin. Turkistarhaus vihdoin lopetetaan.

Uuden Suomen leijona puolustaa isänmaan luontoarvoja.

Leijona on vahva suomalaisuuden symboli. Mutta miten on tämä afrikkalainen savannipeto päätynyt kylmän pohjoisen maan vaakunaan?

Itse ajattelen valinnan aikoinaan johtuneen siitä, että voimakkaat eläimet valavat uskoa siihen, että pystymme toisinaan ylittämään itsemme. Leijona on rohkeuden symboli.

Leijonan merkitys muuttuu ajan mukana. Siitä tulevat mieleen luontodokumentin uinuva savanni, Timo Jutila, mutta myös ne, joiden kanssa emme ole samaa mieltä, jotka haluavat kääntää leijonan toisia vastaan.

Haluan, että Suomen symbolista tulee mieleen edistyksellisyys ja avoin suhtautuminen maailmaan.

Meille leijona on hyvän puolella.

Lähdemme leijonan kanssa vaaleihin siitä, mitä on Suomi ja suomalaisuus. Se keskustelu on hyvä aloittaa näin itsenäisyyspäivän alla. Uskon, että näistä tulee parhaat vaalit koskaan.

---

Vuonna 1917 Suomi julistettiin itsenäiseksi. Tänään me julistamme uuden Suomen rakennustyöt alkaneiksi tällä manifestilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *