« Kaikki artikkelit

Luovan alan työntekijät tarvitsevat joustavampaa sääntelyä

- Turku näyttää hyvää suuntaa luovan alan ammattilaisten palveluissa

Kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisten toimeentulo koostuu usein monista eri lähteestä. Taiteilijat ja muut luovan työn tekijät yhdistävät elämässään palkkatyötä, yrittäjyyttä, itsensä työllistämistä ja työttömyyttä.

- Me vihreät haluamme puhua eduskuntavaaleissa sellaisen uuden Suomen puolesta, jossa ketään ei syrjitä, ihmisten perusturvasta huolehditaan aina ja taloudessa suuntaudutaan tulevaisuuden aloille. Esimerkiksi kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisten vaihtelevat ja joustavat tavat tehdä töitä pakottavat muuttamaan sääntöjä. Nykyiset säännöt on laadittu maailmaan, jossa ihminen on joko palkansaaja tai yrittäjä. Siksi tarvitaan uutta ja joustavampaa sääntelyä, vihreiden puheenjohtaja, työministeri Sinnemäki sanoi. Hän puhui Kulttuurin työllistävä vaikutus -tilaisuudessa Turussa.

- Muutokset, joilla helpotetaan palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämistä, ovat ministeriössäni valmisteilla. Esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyys helpottuu, mutta on selvää, että muitakin nykykäytäntöjä tulee päivittää alan todellisuutta vastaavaksi, Sinnemäki sanoi.

Työministeri Sinnemäki muistuttaa, että kulttuuri on merkittävä työllistäjä. Suomessa kulttuurin alalla työskentelee reilut 100 000 henkeä ja näistä työpaikoista melkein kymmenes sijaitsee Varsinais-Suomessa. Tämän pitäisi paremmin näkyä myös työ- ja elinkeinotoimistojen palveluissa.

- Turku on hienosti ymmärtänyt kulttuurin merkityksen myös työllistäjänä ja paikallinen työ- ja elinkeinotoimisto on panostanut erityisesti luovien alojen työnhakijoiden aseman parantamiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Tästä olen iloinen.

Työhallinnon kärkihankkeena liikkeelle on lähdössä Turkuun perustettava luovien alojen työnhakijoiden oma informaatio- ja työnhakukeskus LUOVAMO, jonka rahoitusta Sinnemäki on ollut varmistamassa. Hankkeen ydinajatuksena on perustaa keskitetty palvelupiste, joka tarjoaa ohjauspalveluita luovien alojen työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi.

Sinnemäki kannustaa yrityksiä palkkaamaan joukkoihinsa luovien alojen ammattilaisia ennakkoluulottomasti.

- Luovuus tuo monesti ennaltakin arvaamatonta lisäarvoa yrityksille. Kannustakin voimakkaasti yrityksiä olemaan luovia myös rekrytoitaessa uusia ihmisiä joukkoon. Kaikki osaavat paremmin arvioida ja arvostaa tuttua osaamista kuin sellaista, josta ei vielä le kokemusta. Jo tämän tiedostaminen voisi vauhdittaa luovien alojen ammattilaisten rekrytointia.

Sinnemäki osallistuu kulttuuripääkaupungin avajaisvastaanottoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *