« Kaikki artikkelit

Vauvojen tasa-arvo kotona luo tasa-arvoa työelämään

Suomalaisissa parisuhteissa ja työelämässä erot miesten ja naisten välillä kuoriutuvat esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun ihmiset saavat lapsia. Suomalaisten naisten työaika mukailee perheen tarpeita ja lasten ikää. Miesten työaika on pitkä, kun lapset ovat pieniä ja lyhenee, kun lapset kasvavat.

Kotitöiden tekemisessä on myös suuria eroja miesten ja naisten välillä. Naiset tekevät viikossa kotitöitä jopa yhdeksän tuntia enemmän kuin miehet. Alle 7-vuotiaiden lasten isät tekevät eurooppalaisittain tarkasteltuna vähän kotitöitä.

Ruotsissa isät käyttävät perhevapaista yli 20 % ja Islannissa yli 30 %. Suomessa isät käyttävät vanhempainvapaista vain noin 9 %. Nämä erot eivät suinkaan tarkoita sitä, että lasten ollessa pieniä miehet mieluummin valitsevat työn kuin perheen, vaan sitä, että perhevapaajärjestelmäämme ja työelämäämme on muutettava.

Perhevapaita on uudistettava seuraavalla eduskuntakaudella siten, että äideillä on viiden kuukauden äitiysloma, isillä on heille korvamerkitty isyysloma ja perheellä vielä kolmas viiden kuukauden jakso, jonka kumpi tahansa vanhemmista voi käyttää. Tämä ns. 5+5+5 malli on välitavoite matkalla kohti pidempiä vanhempainvapaita ja 6+6+6 mallia.

Tarkoitus ei ole painostaa miehiä kotiin lasten kanssa. Päinvastoin. Stakesin tutkimuksen mukaan miehille on vaikeaa ottaa pidemmän vanhempainvapaan pitäminen puheeksi työpaikalla ja selvästi useampi mies saa esimieheltään ja työtovereiltaan kielteisiä kommentteja vanhempainvapaasta kuin isyysvapaasta. Oma pidempi vapaa todennäköisesti helpottaisi painetta, joka miehiin kohdistuu työmaailmassa.

Kyse on siis myös keinosta tukea miehiä muuttamaan vielä yllättävän vankasti vallitsevaa käsitystä siitä, että miehet eivät haluaisi osallistua lastenhoitoon ja lasten elämään. Molempien vanhempien hoiva lisää myös vauvojen tasa-arvoa. Kun yhteiskunnassa olisi erityinen isille tarkoitettu loma, olisi se miehille mahdollisuus osallistua perheen arkeen enemmän. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan tämä lisää koko perheen hyvinvointia ja vähentää avioeroriskiä.

Nämä ovat hyviä tavoitteita myös Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *