« Kaikki artikkelit

Opinto-ohjaukselle taattava riittävät resurssit kaikkialla Suomessa

Jokaiselle peruskoulusta valmistuvalle nuorelle tulee taata toisen asteen opiskelupaikka. Opintojen ohjaus auttaa nuorta löytämään sopivan opiskelupaikan.

Opintojen ohjauksella voidaan vaikuttaa koko koulun jälkeiseen elämään: onnistuneeseen jatko-opiskelupaikan valintaan, opintojen sujuvuuteen sekä hyvinvointiin työelämässä. Ilman koulutusta on vaikea pärjätä nykyisillä työmarkkinoilla. Ammattikoulutetun nuoren on todella paljon helpompi löytää töitä kuin nuoren, jolla on vain peruskoulutus.

Nykyinen hallitus on kehittänyt neuvontaa ja ohjausta kaikilla kouluasteilla sekä myös työelämässä. Näillä toimenpiteillä on parannettu opintojen sujuvuutta, vähennetty keskeyttämistä ja helpotettu koulutuksesta työelämään siirtymistä.

Opinto-ohjaukselle on taattava riittävät resurssit. Alueellisia eroja ohjauksessa on kavennettava. Asuinpaikka ei saa sanella, millaiset eväät koulu antaa jatko-opintoihin ja työelämään hakeutumiselle.

Elämän kasvanut epävarmuus ja vaihtoehtojen lisääntyminen vaikeuttavat valintojen tekemistä. Opinto-ohjaus auttaa hankkimaan valmiuksia, joita tarvitaan muuttuvien työurien aiheuttamissa tilanteissa. Kaikkien osaamista tarvitaan, joten meidän on onnistuttava tarjoamaan kaikille opiskelupaikka. Nuorten koulutuslupauksesta kiinni pitäminen on yksi tärkeimmistä koulutus- ja työpolitiikan asioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *