« Kaikki artikkelit

Demareiden verolinjoista, osa 2

Tänään lähetimme tiedotusvälineille erityisavustaja Katja Alvoitun huomioita sosiaalidemokraattien verolinjoista. Viesti lähti tiedotusvälineille kylläkin vahingossa, mutta vahinkolapsenakin se on hyvä muistutus siitä, että politiikan tekstit syntyvät useimmiten yhteistyössä, kuten tässäkin tapauksessa.

Mutta ennen kaikkea Katjan tekstistä löytyy erinomaista analyysiä siitä, miten monia kysymyksiä sosiaalidemokraattien verolinjojen julkistus jättää avoimeksi. Alla muutama poiminta niistä. Kokonaan käsittelemättä on jäänyt esimerkiksi se, eivätkö demareiden linjaukset tarkoita nykyisenkaltaisen valtion tuottavuusohjelman jatkamista, ehkä vain vähän rankemmassa muodossa?

- Pääomista JA varallisuudesta kerätään yhteensä 800 miljoonaa euroa. Pääomissa prosentit ja rajat sanotaan suoraan auki, mutta kuinka paljon tästä odotetaan saatavaksi, ei kerrota.

- Varallisuuden verottaminen tarkoittaa mökkien kiinteistöveron ja perintöveron progressiivisuuden voimistamista. Tästäkään ei ole laskelmia. Eli koko potista annetaan vain tuo luku 800, mutta ohjelmasta ei käy ilmi edes sitä, kuinka suuri osa tulee pääomien verotuksesta ja kuinka suuri osa varallisuuden puolelta.

- En ainakaan etsi-toiminnolla löytänyt sanaakaan osinkojen verotuksesta. On kyllä aika paksua huutaa tuloeroista jos ole puuttumassa sen selvimpään syyhyn.

- Ansiotulojen puolella liikutetaan vain kunnallisveron perusvähennystä. Vaatimus on samalla tasolla kuin meillä (3000 euroon), mutta hinta jostain syystä vain viidenneksen siitä mitä me olemme arvioineet -50 miljoonaa, mikä ei kyllä voi pitää paikkansa.

- Ja en kyllä tajua, mistä saavat 500 miljoonaa ymppäveroja noilla rajauksilla! Musta olisi tosi hyvä jos Oras voisi avata tuota höttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *