« Kaikki artikkelit

Demareiden verolinjoista

Olen kiinnostuksella odottanut, millaisen veronkorotuspaketin rakentavat demarit, jotka ovat voimakkaasti kritisoineet niin työn energian kuin kulutusverojen korotuksia.

Tämän päivän linjaukset saivat ainakin minussa aikaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia:

Oikeastiko demarit eivät esitä työn veron korotusta vaikka koko heidän oppositiopolitiikkansa on nojannut siihen, että he kritisoivat hallitusta työn verotuksen keventämisestä? Sinänsä olen samaa mieltä siitä, että nyt ei ole aika kiristää työn verotusta. En vain odottanut ihan tätä puolueelta.

Puolentoista miljardin korotuspaketin ytimessä on pääomatuloverojen korotus, mikä olikin odotettua. Kohdennus on perusteltu. Taantuman taakkaa on jaettava niin, että suuremman osan laskusta kantavat ne, joilla on siihen suuremmat mahdollisuudet.

En kuitenkaan näe, kuinka pääomatuloveroista voitaisiin kerätä esimerkiksi reilu miljardi ilman, että sillä olisi jo vaikutusta pääomien sijoittamiseen. Tällä hetkellä pääomatuloveroja kerätään noin puolentoista miljardin verran. Hyvät aikeet pitää toteuttaa niin, etteivät ne käänny itseään vastaan. Olisi kiinnostavaa kuulla ovatko demarit miettineet, mitä seurannaisvaikutuksia heidän esittämällään pääomaveron kaksinkertaistamisella on. 

Jäteveron ja alkoholiveron korotukset ovat perusteltuja ympäristön ja kansanterveyden näkökulmasta, mutta niillä on hyvin vähän tekemistä valtiontalouden tasapainottamisen kanssa.

Yksi vastaus on kuitenkin selvä: myöskin demareille riittää nyt tehty vihreä verouudistus. Onko analyysi siis se, että maailma on valmis ja energian käyttömme kestävällä tasolla?

Lopuksi: Urpilainen on ollut huolissaan siitä, että demareita on pilkattu julkisuudessa. Täsmennettäköön, että tarkoitukseni tässä ei ole pilkata, vaan esittää tarkentavia kysymyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *