« Kaikki artikkelit

Nokian muutos nähtävä mahdollisuutena suomen ICT-sektorille

Nokian strateginen kumppanuus Microsoftin kanssa on herättänyt epävarmuuden Suomen ict-sektorin tilanteesta ja työpaikkojen säilymisestä. Nokian linjauksen vaikutuksia ei vielä tiedetä tarkkaan. Mahdolliset muutokset tulevat koskettamaan todennäköisesti erityisesti Salon, Tampereen ja Oulun seutua.

– Jos toimimme oikein, tilanne voidaan kääntää mahdollisuudeksi koko Suomen ict-sektorille, näille seutukunnille ja Nokian osaaville työntekijöille, painotti Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki vieraillessaan tänään Oulussa. Hän osallistui puolueiden puheenjohtajien arvoseminaariin Oulun yliopistolla.

- Työ- ja elinkeinoministeriössä on hyvä valmius toimia tilanteen vaativalla tavalla. Nyt voidaan käyttää hyväksi kokemuksia, joita saatiin vuonna 2009 Jyväskylässä Nokian lopettaessa ja Metson vähentäessä samanaikaisesti väkeä. Yksityiskohtaiset suunnitelmat Nokiaa varten ovat mahdollisia ja ajankohtaisia sitten, kun Nokia tuo julki mahdolliset päätöksensä, totesi Sinnemäki.

- Nokiasta on aiemmin lähtenyt hyvin työllistäviä uuden teknologian kasvuyrityksiä. Nokian tulee tässä tilanteessa antaa riskirahoitusta sektorin uusien yritysten liikkeellelähdön varmistamiseksi. Harkinnan arvoinen on myös erkki pulliaisen ehdotus siitä, että Oulun kaupunki perustaisi oman 20 miljoonan euron riskirahastonsa. Sijoituksilla lähdettäisiin mukaan niihin hankkeisiin, joilla voidaan työllistää Nokialta vapautuvia.

Nokian tilanteen takia olisi myös järkevää, että EU suuntaisi ICT-investointiohjelman Suomeen.

– Euroopassa ollaan monissa teknologioissa joutumassa tilanteeseen, jossa kuluttajille on tarjolla ainoastaan Aasiassa valmistettuja laitteita Yhdysvalloissa tuotetuilla ohjelmilla. Suomessa olisi tarjolla osaamista, jolla voitaisiin puuttua tähän Eurooppan kilpailukyvyn kannalta huolestuttavaan kehitykseen. Suomea on myös helppo markkinoida EU:ssa hyvänä sijoittumismaana yritysten tutkimus- kehitystoiminnalle.

Julkinen valta voi vauhdittaa ict-sektorin kehittymistä parantamalla julkisen sektorin tietoaineistojen avointa saatavuutta, avointa dataa. Esimerkiksi julkisin varoin tuotetut paikkatiedot, tilastot kartat ja säätietiedot on tarjottava koneluettavassa muodossa kaikkien jatkojalostettavaksi. Avoimen datan markkinoiden arvoksi Euroopassa on arvioitu noin 27 miljardia euroa.

– Avoin data tarjoaa mahdollisuuksia erityisesti pienille yrityksille. Avoimen datan pohjalta liiketoimintaa voidaan ryhtyä harjoittamaan rakentamatta kalliita tutkimuslaboratorioita ja tuotantolinjoja: riittää että on ideaa ja taitoa. Suomessa poliittista tahtoa julkisen datan avoimuudelle on vihdoin alkanut löytyä vihreiden ulkopuoleltakin, mutta päätösten lisäksi datan avoimuuden ripeä käytännön toteuttaminen vaatii nyt johtajuutta ja aktiivista otetta asiaan. Suomen pitää myös voimakkaasti edistää avoimen datan hankkeita EU:ssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *