« Kaikki artikkelit

Kokoomuksen verolinjan arvoitus

Talouspolitiikan lähtökohta näyttää puolueilla olevan ainakin päällisin puolin sama: valtion velkaantuminen halutaan saada loppumaan seuraavan vaalikauden aikana. Vuona 2016 meidän ei pitäisi enää ottaa lisää velkaa valtiolle. Se on hyvä lähtökohta tulevia sukupolvia ja veronma

 ksajia ajatellen.

Kurottavaa on koko julkisessa taloudessa noin kymmennen miljardin verran. Puolueet eroavat selkeimmin toisistaan siinä, kuinka suuren osan tästä kukin on kattamassa veronkorotuksilla.

Kokoomus laskee verojen varaan puolueista pienimmän osuuden; kymmenen miljardin vajeesta he sanovat kattavansa kymmenesosan. Yhdeksän kymmenesosaa jää rakenteellisten uudistusten, työurien ja kasvun varaan. Suurella optimismilla Kokoomus laskee ruutupaperille, että miljardin veronkorotuksilla, paremmalla tuottavuudella ja työuria pidentämällä voidaan välttää leikkaukset.

Verojen osuus Kokoomuksen mallissa on minusta hämmentävän pieni, mutta hämmentävää on myös se, että tehdyillä valinnoilla senkin kokoaminen vaikuttaa mahdottomalta.

Siis mistä Kokoomuksen miljardi itse asiassa kertyy? Mistä saadaan kasaan miljardi lisää veroja samalla kun samalla luvataan alentaa merkittävästi sekä työn verotusta että yritysten verotusta? Minusta näyttää siltä, että todellisuudessa Kokoomus kerää lisää veroja noin nollan euron eikä suinkaan miljardin verran. Toivon, että joku kokoomuslainen avaa heidän verolaskelmansa. Alla oma kuvallinen analyysini siitä, mikä on kokoomuksen verolinjan loppusumma. Osa summista on arvioita, koska Kokoomus ei summia itse paljasta.

Kokoomus väittää sinnikkäästi ettei se aja tasaveroa. Kuitenkin on niin, että mitä vähemmän verotuloista kertyy progressiivisen tuloverotuksen kautta, sitä suurempi progression on oltava, jotta vaikutus tuloeroihin ja ihmisten käteen jäävään varallisuuteen säilyy samana.

Vihreät kannattavat ympäristö- ja kulutusverojen korotuksia, mutta tuloerojen tasaamiseksi kohdistamme kevennyksiä vain pienituloisille aina keskituloon saakka. Tämän teemme siksi, että haluamme tasata tuloeroja nykyistä tehokkaammin.

Torstai-iltana A-talkissa kokoomuksen Petteri Orpo vastasi kysymykseeni, että kyllä, Kokoomus on valmis sitouttumaan hallitusohjelmassa siihen, että tuloerot eivät enää kasva. Tähän sitoumukseen Kokoomuksen veroeväät eivät vielä riitä. Joten haastan heidät kertomaan, mihin lisätoimiin he ovat valmiita tuloerojen tasaamiseksi!

Alla oma ruutupaperiversioni Kokoomuksen verolinjan arvoituksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *