« Kaikki artikkelit

Vihreät esittelivät uuden Suomen koulut: Tietokoneet ja itsenäinen tiedonhaku ylioppilaskirjoituksiin

Suomalaislasten oppimistulokset keikkuvat kansainvälisten tutkimusten kärjessä, mutta myös opiskelutaidot ja kouluviihtyvyys on nostettava huipputasolle.

– Uudessa Suomessa tärkein luonnonvaramme on ihmisten taidot. Perusta niille luodaan kouluissa, Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki sanoi Vihreiden koulutusavauksessa tiistaina 1. maaliskuuta.

Erityisesti Vihreät haluaa panostaa lasten ja nuorten tietoyhteiskuntavalmiuksiin. Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminenon otettava osaksi opetusta kaikilla koulutusasteilla. Luonteva askel kohti tätä tavoitetta on tietokoneiden, ja siten itsenäisen tiedonhaun käyttöönotto ylioppilaskirjoituksissa.

 – Ylioppilaskirjoituksien tulisi mitata tiedon hankinnan ja tulkinnan taitoja, ei pelkkää ulkoa opetellun tiedon toistamista. Muutos kokeiden luonteessa vaikuttaisi väistämättä koulujen oppisisältöihin kaikilla asteilla, Vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi sanoo.

Kouluviihtyvyyden kannalta tärkeitä asioita taas ovat yhteisöllisyyden lisääminen, laadukas opinto-ohjaus sekä opettajien työhyvinvointi. Koulutusjärjestelmän tulee palvella opiskelijaa, ei toisinpäin. Keskeyttäjien määrään ja jatko-opintoihin siirtymiseen voidaan vaikuttaa vahvistamalla opinto-ohjausta. Tässä työ pitää aloittaa mahdollisimman varhain, ja siksi muun muassa kuusivuotiaiden osallistuminen maksuttomaan esiopetukseen pitää saada toteutumaan kattavasti.

Opiskelijoiden toimeentulon Vihreät takaisivat sitomalla opintorahan indeksiin.

– Muiden etuuksien arvon säilyminen varmistettiin viime vaalikaudella. Nyt on opintorahan vuoro, Sinnemäki sanoo.

Ammattikorkeakouluverkkoa Vihreät karsisi ensisijassa laadullisin perustein, joista yksi tärkeimmistä on opiskelijoiden työllistyminen. Erityisesti tarkasteluun tulee ottaa koulutusohjelmat, jotka lupaavat uravalintaansa pohtivalle nuorelle paljon mutta tarjoavat lopulta työelämän kannalta vähän. Jokaisessa maakunnassa pitää olla korkeakoulu, mutta maakunnan jokainen kaupunki ei välttämättä tarvitse omaa yksikköään.

 – Aluepolitiikkaakin tärkeämpää on, ettei nuoria kouluteta kortistoon, Sinnemäki sanoo.

Viime huhtikuussa kaikkien puolueiden edustajat vakuuttivat opiskelijoille Kyllä maksuttomalle koulutukselle -suurmielenosoituksen yhteydessä kannattavansa koulutuksen maksuttomuutta. Vihreät haastaa kaikki puoluejohtajat lupaamaan, että koulutuksen maksuttomuus kirjataan myös tulevaan hallitusohjelmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *