« Kaikki artikkelit

Tulevaisuusinvestointeja voidaan rahoittaa valtion omaisuuden myynnillä

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki pitää hyvänä, että tulevina vuosina Suomessa tarvittavista investoinneista on käyty keskustelua.

- Vihreät ovat esittäneet Suomeen laajaa investointiohjelmaa, joka luo meille kestävän talouden toimintaympäristön. Vihreiden mielestä valtion tulee luoda omaisuudellaan hyvä kasvualusta yrittämiselle ja työlle. Tulevaisuusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin hyvinvointina, uusina työpaikkoina ja verotuloina. Nyt Suomella on kestävyysvajeen lisäksi investointivaje.

- Kannatamme käyttö- ja investointimenojen erottelua budjetissa, investointien tehokasta jaksottamista sekä Infra Oy:n perustamista infrahankkeiden kustannustehokasta rahoittamista varten. Teknisillä rahoitusjärjestelyillä ei kuitenkaan pystytä saamaan riittävää lisärahoitusta liikenneinvestointeihin, kun samaan aikaan on korjattava julkisen talouden kestävyysvaje. Siksi olemme ilmoittaneet, että investointien rahoittamiseksi olemme valmiita myymään valtion ei-strategista omaisuutta.

Sinnemäen mielestä suurin investointitarve on raiteissa. Vihreät haluaa raideliikenteelle 2,6 miljardia euroa lisärahaa vuosina 2012–2020.

- Tarvitaan investointeja raideverkon kuntoon, jotta junat kulkisivat luotettavasti, nopeasti ja ajallaan. Rahaa tarvitaan maakuntien kannalta keskeisiin perusradanpidon parannuksiin, tasoristeysten poistamisiin, ohituspaikkoihin, kaksoisraiteisiin, joukkoliikenteen tukiin ja junaliikenteen ostoihin. Uusista hankkeista keskeisimpiä ovat Tampereen ja Turun seutujen lähiraideliikenne ja Pisara-rata, Sinnemäki sanoo.

- Tällä hallituskaudella on raideliikenteen osuus kauden uusien väylähankkeiden rahoituksesta nostettu ensimmäistä kertaa puoleen. Jatkossa uusien väyläinvestointien rahoituksesta vähintään 70 prosenttia on suunnattava raide- ja joukkoliikenteen sekä kävelyn ja pyöräilyn hankkeisiin, Sinnemäki sanoo.

Raiteiden lisäksi Vihreät haluavat investoida puurakentamiseen, älykkään sähköverkon rakentamiseen sekä langattoman laajakaistan ja sähköisten palveluiden kehittämiseen.

Tämän lisäksi tarvitaan peruskorjausinvestointeja julkisiin rakennuksiin, kuten kouluihin ja terveyskeskuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *