« Kaikki artikkelit

Ajatuksia Japanin katastrofin seurauksista

Japanissa on tapahtunut valtava inhimillinen tragedia. Suuri määrä ihmishenkiä on menetetty maanjäristyksen ja tsunamin johdosta. Järkyttäviä luonnonkatastrofeja seurasi joukko ydinvoimaonnettomuuksia, joiden seuraukset ovat vielä epäselvät.

Tärkeintä juuri nyt on tehdä kaikki voitava vaurioiden rajoittamiseksi, pulaan joutuneiden ihmisten auttamiseksi ja lisäonnettomuuksien välttämiseksi. Japanilla on edessään suuri jälleenrakentamisen haaste ja suruaika.

Samaan aikaan kun Japania autetaan, on varmistettava, että luonnonmullistuksia seurannut ydinvoimakriisi ei pääse koskaan toistumaan. Ympäri Eurooppaa on Japanin tragedian myötä käynnistynyt kriittinen keskustelu ydinvoiman tulevaisuudesta sekä joukko toimia ydinvoiman käytön rajoittamiseksi.

Saksassa Merkel on lykännyt vanhojen ydinvoimaloiden jatkoajan voimaantuloa, Sveitsissä on pistetty jäihin suunnitelma korvata vanhat ydinvoimalat uusilla ja koko EU:ssa valmistellaan voimaloiden turvallisuuden stressitestejä.

Japanin ydinvoimakriisi tuo synkällä tavalla esiin ne riskit, joita ydinvoimaan liittyy. Fukushiman opetus on, että useat uhat voivat realisoitua yhtä aikaa ja turvajärjestelmät voivat pettää. Myös Suomen oloissa ydinvoiman käyttöön liittyy riskejä, ja ne ovat yksi tärkeä syy siihen, miksi Vihreät ovat aina vastustaneet ydinvoimaa. Lisää voit lukea osoitteesta www.vihreat.fi/ydinvoima

Vihreät äänesti hallituksessa, valiokunnissa sekä eduskunnassa yksimielisesti lisäydinvoiman rakentamista vastaan. Kannatamme eettisesti kestämättömän ydinvoiman sijaan uusiutuvien energiamuotojen edistämistä ja energiatehokkuutta, jotta voimme ajan kuluessa luopua kokonaan ydinvoiman käytöstä.

Entä ensi hallituskaudella?

Esitämme, että poliittiset puolueet jo nyt sitoutuvat siihen, että periaatepäätöksiä uusista ydinvoimaloista ei seuraavassa hallituksessa tehdä. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on Länsi-Savonhaastattelussa tyrmännyt ydinvoiman lisärakentamisen hallitusohjelmasta. Hyvä niin. Mutta mikä on SDP:n ja Kokoomuksen kanta?

Olemassa olevat ydinvoimaloiden periaatepäätökset tulevat myöhemmin rakennuslupavaiheeseen. Rakennusluvan myöntämiselle ydinenergialaissa asetettua ehtoja pitää täydentää ja tiukentaa.

Uusien ydinvoimaloiden turvallisuusvaatimuksia on tarkistettava Japanin tapahtumien seurauksena ja riskiarviointi on tehtävä perusteellisesti. Jos rakennuslupaa hakevat voimalat eivät näitä kiristettyjä ehtoja pysty täyttämään, rakennusluvat on evättävä.

Vihreiden kantoja ydinvoimasta:

http://www.vihreat.fi/ydinvoima

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *