« Kaikki artikkelit

Japanin ydinvoimaonnettomuuden seurauksista: Seuraavan hallituksen sitouduttava ydinvoimattomuuteen

- Rakennusluvat tiukempaan syyniin

Japanissa on tapahtunut valtava inhimillinen tragedia. Suuri määrä ihmishenkiä on menetetty maanjäristyksen ja tsunamin johdosta. Luonnonkatastrofeja seurasi joukko ydinvoimaonnettomuuksia, joiden seuraukset ovat vielä epäselvät.

- Tärkeintä juuri nyt on tehdä kaikki voitava vaurioiden rajoittamiseksi ja pulaan joutuneiden ihmisten auttamiseksi. Japanilla on edessään suuri jälleenrakentamisen haaste ja suruaika, Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Samaan aikaan kun Japania autetaan, on varmistettava, että luonnonmullistuksia seurannut ydinvoimakriisi ei pääse koskaan toistumaan. Ympäri Eurooppaa on käynnistynyt kriittinen keskustelu ydinvoiman tulevaisuudesta sekä joukko toimia ydinvoiman käytön rajoittamiseksi. Saksassa Merkel on lykännyt vanhojen ydinvoimaloiden jatkoajan voimaantuloa, Sveitsissä on pistetty jäihin suunnitelma korvata vanhat ydinvoimalat uusilla, EU:ssa valmistellaan voimaloiden turvallisuuden stressitestejä.

- Japanin ydinvoimakriisi tuo esiin ne riskit, joita ydinvoimaan liittyy. Fukushiman opetus on, että useat uhat voivat realisoitua yhtä aikaa, turvajärjestelmät voivat pettää, voi tulla ennakoimattomia uhkia. Myös Suomen oloissa ydinvoiman käyttöön liittyy merkittäviä riskejä, ja ne ovat yksi tärkeä syy siihen, miksi Vihreät ovat aina vastustaneet ydinvoimaa, Sinnemäki huomauttaa.

Vihreät äänesti hallituksessa, valiokunnissa sekä eduskunnassa yksimielisesti lisäydinvoiman rakentamista vastaan. Vihreät kannattaa eettisesti kestämättömän ydinvoiman sijaan uusiutuvien energiamuotojen edistämistä ja energiatehokkuutta, jotta voimme ajan kuluessa luopua kokonaan ydinvoiman käytöstä.

- Vihreät esittää, että poliittiset puolueet jo nyt sitoutuvat siihen, että periaatepäätöksiä uusista ydinvoimaloista ei seuraavassa hallituksessa tehdä, Anni Sinnemäki sanoo.

- Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on Länsi-Savon haastattelussa tyrmännyt ydinvoiman lisärakentamisen hallitusohjelmasta. Mikä on SDP:n ja Kokoomuksen kanta?, Sinnemäki kysyy.

Olemassa olevat periaatepäätökset tulevat vielä rakennuslupavaiheeseen. Rakennusluvan myöntämiselle ydinenergialaissa asetettua ehtoja pitää Vihreiden mielestä täydentää ja tiukentaa.

- Uusien ydinvoimaloiden turvallisuusvaatimuksia on tarkistettava Japanin tapahtumien seurauksena ja riskiarviointi on tehtävä perusteellisesti. Jos rakennuslupaa hakevat voimalat eivät näitä kiristettyjä ehtoja pysty täyttämään, rakennusluvat on evättävä, Sinnemäki sanoo.

Vihreiden näkemykset ydinvoiman pitkän ja lyhyen aikavälin tulevaisuudessa ovat esillä toimittajille avoimessa puoluehallituksen kokouksessa 19.3. Japanin tilanteesta keskustellaan myös eduskuntaryhmän ja Pekka Haaviston järjestämässä keskustelutilaisuudessa huomenna 16.3. kello 10.00 alkaen eduskunnan Kansalaisinfossa.

Vihreiden kantoja ydinvoimasta:

http://www.vihreat.fi/ydinvoima

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *