« Kaikki artikkelit

Tuloeroja kavennettava

Taloudellisesti tasa-arvoisimmat maat ovat myös maailman onnellisimpia maita. Niissä maissa ihmiset ovat terveitä, elävät pitkään ja luottavat kanssaihmisiinsä. Siksi taloudellisen tasa-arvon lisääminen tuloeroja kaventamalla on Vihreille tärkeää.

- Tuloeroihin vaikuttaa etenkin verotus. Meidän mielestämme seuraavan hallituksen tulee sitoutua siihen, että se tekee tuloeroja kaventavaa veropolitiikkaa seuraavien neljän vuoden aikana, sanoi Ylöjärvellä vieraillut Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Tuloerojen kaventamiseksi Vihreät ovat esittäneet mallia, jossa veroja kiristetään kaikkiaan noin kahdella miljardilla eurolla. Vihreiden veromallissa pääomaverotus muutetaan progressiiviseksi ja sitä kiristetään kahdella prosenttiyksiköllä. Työtulojen kevennykset puolestaan suunnataan pienituloisten verotukseen. Toimenpiteet yhdessä vähentävät kuilua suuri- ja pienituloisten välillä.

Pienituloisille suunnattavien verohelpotusten ohella Vihreät haluaa parantaa perusturvaa ja purkaa väliaikaisesti ansioturvan ja perusturvan kytköksen. Erityisesti ammattiyhdistysliikkeen vaalima kytkös käytännössä estää kaikkein köyhimpien aseman parantamisen.

- Haluamme nostaa perusturvaa 100 eurolla. Korotus tehtäisiin siten, että ansioturvaa ei samalla nostettaisi. Tämä korotus varmistaisi heikoimmassa asemassa oleville takuuturvan, ja kohdistuisi työttömyysturvaan, vanhempainpäivärahoihin, sairauspäivärahaan ja kuntoutusrahaan, sanoi Vihreiden ylöjärveläinen ehdokas Minna Sorsa.

Pitkällä tähtäimellä tuloeroja vähennetään ottamalla askeleita kohti perustuloa.

- Perustulo mahdollistaa sen, että töiden vastaanottaminen on aina kannattavaa. Se myös auttaa rytmittämään työelämää oman jaksamisen ja omien tarpeiden mukaan, Sinnemäki sanoi.

Seuraavalla hallituskaudella Vihreät haluavat siirtää toimeentulotuen maksatuksen Kelaan. Tällöin perusturva tulee yksinkertaisemmaksi ja kannustavammaksi. Toinen vihreiden tavoite on muuttaa työmarkkinatuki henkilökohtaiseksi niin, etteivät esimerkiksi puolison tai lasten tulot vaikuta sen suuruuteen.

Askeleita kohti perustuloa ovat myös opintotuen sitominen elinkustannusindeksiin sekä lapsilisien tasokorotusten siirtäminen toimeentulominimiin.

Anni Sinnemäki, Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen ja ylöjärveläinen kaupungivaltuutettu Minna Sorsa tapaavat ihmisiä tänään Ylöjärven Leija-kirjastossa kello 17.00-18.00.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *