« Kaikki artikkelit

Lisäydinvoima on suomalaisen työn kannalta järjetöntä

Maailmalla on haaste: meillä on noin 40 vuotta aikaa rakentaa elämäntapamme uudestaan vähähiiliseksi, energiatehokkaaksi ja luonnonvaroja säästäväksi. Tarvitaan suurten rakenteiden, kuten energiantuotannon ja liikkumisen uudistamista kokonaan. Jos olemme rohkeita, muutos on meille mahdollisuus. Vihreiden uudessa Suomessa tartutaan niihin haasteisiin, joita maailman murros meille tarjoaa.

Vihreiden talouspoliittinen linja rakentuu uusien vihreiden alojen sekä uuden luovan talouden ja uusien, innovatiivisten palveluiden ympärille. Vihreiden tavoite on, että Suomeen syntyy vuoteen 2017 mennessä 50 000 uutta työpaikkaa etenkin viheraloille. Esimerkiksi bioenergia voi tuoda Suomelle tuhansia työpaikkoja, tuulivoiman potentiaali on kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Välillinen vaikutus on vielä paljon merkittävämpi, kun kotimarkkinat heijastuvat vientiin.

Etenkin maaseutupaikkakunnan hyötyisivät uusiutuvan energian tuotannosta. Uusiutuvan energian raaka-aineista muun muassa metsähake, biokaasu, vesi, tuuli ja peltoenergia tuovat työllistymis- ja yrittäjyysmahdollisuuksia maaseudulla. Bioenergian tuotannossa maaseutuyrittäjyydellä on valtava potentiaali.

Siksi ydinvoiman lisärakentaminen on järjetöntä suomalaisten työpaikkojen ja yritysten näkökulmasta.

Samaan aikaan kun maailmalla tehdään investointipäätöksiä uusiutuvista ja rakennetaan viheraloille vientimarkkinoita, Suomessa spekuloidaan sillä, tulevatko edes luvan saaneet yritykset aloittamaan joskus ydinvoimahankkeitaan. E.ON ei ainakaan vaikuta kovin innostuneelta käyttämään lupaansa. Näyttää selvältä, että Fennovoiman hanke on sitoutumisongelmissa. 

Mielestäni vastuullinen päättäjä ottaa virheestä opiksi eikä ehdoin tahdoin kaiva kuoppaansa syvemmälle. Kuopassahan tässä jo ollaan: rakenteilla olevat Olkiluoto 3 -voimala on kolme vuotta aikataulusta jäljessä, kustannukset ovat nousseet puolella ja rakentamisessa on tunnistettu sadoittain turvallisuuspoikkeamia. Kyseessä on Suomen historian epäonnistunein suurhanke.

Ydinvoimaonnettomuus Japanin Fukushimassa merkitsee ainakin sitä, että ydinvoimaprojektit saattavat hidastua ja monimutkaistua myös jatkossa. Kuinka kauan Suomella on varaa odotella? Sen sijaan, että Fortumille annetaan ydinvoimalupa, voisimme heti tehdä päätöksen 400 ison tuulivoimalan rakentamisesta ja rakentaa kaksi isoa biovoimalaa lisää. Vuosituotannossa päästäisiin samoihin lukemiin kuin yhdessä Loviisan yksikössä.

Vihreä talous on todellinen vaihtoehto paitsi ydinvoimalle myös fossiilipuolueiden fossiilitaloudelle. Suomen talouspolitiikassa ovat vastakkain vihreä, uusiutuviin ja energiatehokkuuteen perustuva malli ja toisaalta ydinjätetalous, jossa viemme sähköä ja samalle otamme muun Euroopan ydinjätteet tänne varastoitavaksi. Jo nyt annetut periaatepäätökset tarkoittaisivat toteutuessaan sitä, että Suomesta tulee ydinvoiman viejämaa.

Me olemme vastustaneet ydinvoimaa aina. Kun neljä vuotta sitten lähdimme hallitukseen, tiesimme, että jos hakemus tulee, taistelemme ydinvoimaa vastaan ja uusiutuvien vaihtoehtojen puolesta. Tiesimme, että taistelua ei olisi helppo voittaa hallituspuolueena, mutta ei myöskään oppositiopuolueena. Me äänestimme ainoana puolueena yksimielisesti ydinvoimaa vastaan niin hallituksessa, kaikissa valiokunnissa kuin suuressa salissakin. Hävisimme nuo äänestykset.

Tämä tappio tuoreena mielessä en nyt näe, että voisimme hakata päätä uudestaan samaan seinään. Etenkin kun nyt tiedämme, että asia-argumentit eivät pure, ja että puolueista ydinvoiman vastustajiksi voi lukea vain meidät. Siksi tämän taistelu tulee käydä vaalikentillä.  


Muista puolueista vain osa on tähän mennessä ilmoittanut ydinvoimakantansa äänestäjille. Timo Soini on raahannut perussuomalaiset ydinvoiman kannalle, ja kokoomuksen Katainen suhtautuu ideologisen myönteisesti ydinvoimaan. He ovat väärässä, mutta sentään rehellisiä kannastaan. 
Sen sijaan demarit ja keskusta ajattelivat ilmeisesti lähteä vaaleihin sammutetuin lyhdyin. Emme ole kuulleet edelleenkään näiden puolueiden kantaa siihen, miten ne toimivat hallituksessa, joka saa käsiteltäväkseen Fortumin ydinvoimaluvan. Urpilainen ja Kiviniemi ovat todenneet, että eivät nyt antaisi lupaa, mutta harkitsevat tapauskohtaisesti. Tämä on äänestäjän harhauttamista. ”Harkitaan tapauskohtaisesti” ei ole mikään sitoumus ydinvoimattomuuden puolesta. Linja voi olla vain ”kyllä” tai ”ei” uudelle ydinvoimalle.

Eduskuntavaalit ovat kansalaisille ainoa paikka saada äänensä kuuluviin. Nämä ovat ainoa vaalit, joissa ihmiset voivat antaa äänensä ydinvoiman puolesta tai sitä vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *