« Kaikki artikkelit

Tappion jälkeen

Rakkaat vihreät,

Yhden todella huonosti nukutun ja yhden jo vähän paremmin nukutun yön jälkeen tässä mietteitäni.

Kiitän kaikkia niitä, jotka demokratian sankareina asettuivat ehdolle ja tekivät itsensä likoon laittaen mielettömän suuren työn Vihreiden tavoitteiden ja arvojen eteen. Kiitän sitä isoa joukkoa ihmisiä, joka tuki vihreitä ehdokkaita, kohtasi ihmisiä, teki kasapäin sekä aatteellista ja käytännöllistä työtä. Ja kiitän niitä kaikkia ihmisiä, jotka antoivat äänensä ja siten luottamuksensa meidän tekemällemme työlle uuden Suomen puolesta.

Kärsimme näissä vaaleissa ison tappion. Oli paljon ihmisiä jotka eivät näissä vaaleissa valinneet meitä, vaikka olivat joskus aikaisemmin näin tehneet. Tämä on meiltä epäonnistuminen, että menetimme monien luottamuksen neljän vuoden aikana. Tappion tilanteessa perusteelliset ja rauhalliset analyysit ovat paikallaan. Ennen kaikkea siksi, että niiden avulla voidaan oppia uutta siitä, mitä meidän pitää tehdä toisin ja paremmin kuin ennen.

Häviölle vaaleissa on varmasti monia syitä, mutta itse uskon että ainakin hallitusyhteistyö keskustan ja kokoomuksen kanssa vieroitti monia äänestäjiä, teki meistä etäisempiä. Ydinvoimatappion jälkeen jääminen hallitukseen herätti myös monissa kritiikkiä. Nämä ovat mielestäni niitä taustasyitä, joiden takia monet etsivät ehdokasta Vihreiden ulkopuolelta.

Tarvitsemme puolueessa hyvän ja avoimen keskustelun sekä tappion syistä, että ideoista uuteen alkuun. Siirrymme tekemään oppositiopolitiikkaa, ja jo se muuttaa paljon. Uskon että linjamme avoimesta ja suvaitsevaisesta Suomesta, tuloerojen tasaamisesta, uusista yrityksistä, palvelujen uudistamisesta ja kunnianhimoisesta ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta tulee muodostamaan selvän vastakohdan hallituksen politiikalle.

Tappio ei kuitenkaan mitätöi sitä tukea ja niitä ääniä, jotka saimme. Me tulemme tekemään täysillä ja vähän enemmänkin töitä uuden Suomen eteen, niiden tavoitteiden ja arvojen puolesta, joihin olemme sitoutuneet.

Viimeisen kahden päivän aikana, vaalien jälkeen, Vihreisiin on liittynyt yli 500 uutta jäsentä. Se on ihana uutinen, joka kertoo siitä, että monet haluavat olla tekemässä jotain enemmän Vihreiden arvojen ja tavoitteiden eteen kuin aikaisemmin. Se on hyvä merkki uudesta alusta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *