« Kaikki artikkelit

Anni Sinnemäki Iijokisoudussa: Lohi tarvitsee apuamme noustakseen Iijoelle

Anni Sinnemäen puhe Iijokisouduissa 7.7.2011.

Kun lähdin mukaan politiikkaan yli kaksitoista vuotta sitten, en arvannut kuin paljon minun ja muiden täytyisi vielä kaikkina näinä vuosina tehdä töitä sen eteen, että suuret allashankkeet, Vuotos ja Kollaja, eivät toteutuisi. Viime hallituskaudella Vihreät tekivät ison työn siinä, että vesilaissa säilyi ympäristönsuojelun korkea taso.

Olen tänään ollut ensimmäistä kertaa Iijokisoudussa. Mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen soutamassa Iijoella. Vihreä ministeriryhmä vieraili Iijoella ja Pudasjärvellä muutama vuosi sitten, silloin kun Pohjola Voiman yva Kollajan hankkeesta oli ajankohtainen. Mieleeni jäi tuolta reissulta joen kauneuden lisäksi ennen kaikkea se, kuinka ahdistuneita ja huolestuneita ihmiset olivat siitä, että sama vanha hanke otetaan esiin uudelleen ja uudelleen. Luonnonsuojelun lisäksi ihmiset tarvitsevat suojelua. Ihmisten täytyy voida luottaa siihen, että koskiensuojelulain tapainen laki pysyy voimassa.

Tämänkin vuoksi on todella hienoa päästä soutamaan juuri tänä kesänä, kun kesäkuussa sovitussa hallitusohjelmassa on selvät kirjaukset siitä että vesilaki ja koskiensuojelulait säilyvät ennallaan.

Vesiensuojelu ja kalakantojen vaaliminen ovat muutenkin tärkeässä asemassa uuden hallituksen ohjelmassa. Iijoen ystävät varmasti odottavat paljon hallitusohjelman kirjauksilta: "Toteutetaan tarvittavat toimenpiteet vaelluskalakantojen suojelemiseksi." ja "Vesivoimalaitosten jatkoluvat sidotaan toimivien kalateiden rakentamiseen tai sovittavalla siirtymäajalla muihin kalatiestrategiassa mainittuihin toimenpiteisiin."

Olen Iijoki soudun kunniaksi, ja myös isäni suosituksesta, ryhtynyt heinäkuussa lukemaan Kalle Päätalon Huonemiehen poikaa. Te varmasti muistatte hyvin kirjan alusta kohdan, jossa Päätalo kirjoittaa kuinka jokea voi kulkea merilohen matkassa, mutta silloin ttäytyy palata ajassa taaksepäin, aikaan ennen voimalaitoksia, jotka estivät lohen nousun.

Täytyy kuitenkin toivoa, että tämä toteamus tulee vielä osoitetuksi vääräksi, ja tulemme uudelleen näkemään sen ajan, jolloin lohi, kalateitä pitkin, nousee Iijoelle.

Tämä vaatii kuitenkin hirveästi töitä, niin joen aktiivisilta suojelijoilta kuin meiltä kansanedusajilta ja hallitukselta, jotta myös Euroopan unionin päätöksissä Suomi ajaa kestävää kalastuspolitiikkaa.

Tämä päivä on ollut mielettömän kaunis ja hyvä soutaa. Haluan kiittää lämpimästi soudun järjestäjiä, ja erityisesti Pirkko-Liisa Luhtaa, jonka veneessä minulla on ollut tänään kunnia soutaa ja jopa kokeilla perämiehenä olemista!

Joskus työ luonnonsuojelun puolesta on tuntunut turhauttavalta ja raskaalta, kun uudelleen ja uudelleen joutuu kamppailemaan samojen hankkeiden parissa. Harmittaa jos asiat eivät mene eteenpäin vaan täytyy käyttää omaa poliittista voimaa torjuntavoittoihin. Mutta tänään, Iijoella soutaessa, kaikki nurina torjuntavoitoista jää taakse. Tunnen ylpeyttä siitä että yhdessä lukematomien ja lukemattomien muiden ihmisten kanssa olen ollut mukana säilyttämässä tätä ihmellisen hienoa jokea tuleville sukupolville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *