« Kaikki artikkelit

Kirjoitus Kiotosta

Japanissa on kiellettyä polttaa tupakkaa kadulla kävellessä. Tupakointi on kuitenkin sallittu erityisesti sille tarkoitetuissa paikoissa joissa on tuhkakupit, myös nopeassa junassa ja joillain alueilla ravintoloissa.

Kiotosta puhuttaessa ei aina muista, että se on Japanin entinen pääkaupunki, matalampi ja perinteisempi kuin Tokio. Mutta totta kai Kioto on myös ilmastosopimus, ei lainkaan riittävän kunnianhimoinen, mutta kuitenkin yksi merkittävimmistä kansainvälisistä ympäristösopimuksista sanktioineen ja mekanismeineen. Suomi on toteuttanut Kioton sopimusta osana Euroopan unionia, ja vaikka politiikkaamme ei aina ole ollut mitenkään parasta mahdollista, saavutamme meille kuuluvan osuuden päästövähennyksistä niin kutsutulla Kioton kaudella.

Uudella, ilmastonmuutokseen todella vastaamaan kykenevällä sopimuksella ja päästöjen vähennyksellä taas on todella kiire.

Kioton kaupungin oma ilmasto-ohjelma Low Carbon Kyoto tavoittelee 40 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä, vertailuvuoden ollessa 1990.

Tapasimme Kiotossa Kioton Suomen kunniakonsulin, herra Okudan, joka toimii japanilaisen tavarataloketjun johtajana. Pohdimme talouspolitiikkaa monelta kannalta, Japanin suhdetta Kiinaan, valmistavan teollisuuden siirtymistä sinne, japanilaisten vahvuuksia. Luonnonkatastrofin jälkeisistä ajoista herra Okuda totesi, että mielenkiintoisella tavalla sähkönsäästö on opettanut japanilaisille jotain uutta. Työntekijät jotka ovat tottuneet viipymään töissä myöhään iltaa asti, ovat joutuneet lähtemään kotiin huomattavasti aikaisemmin, kun toimistorakennusten valot ja ilmastointi on pitänyt sulkea aikaisemmin. Ja silti kaikki työt on saatu tehtyä aivan kuten ennenkin.

Joskus omituiset ja yllättävät tapahtuvat tuovat mukanaan muutokset.

Ja vielä muutama sana japanilaisten naisten pukeutumisesta:

1)oikeastaan kaikki naiset pukeutuvat tyylikkäästi
2)tänä syksynä muodissa näytti olevan ainakin viskoosiset tai silkkiviskoosiset huolettomat leningit, joita käytetään ison villatakin kanssa
3)lyhyet kellohelmaiset hameet, myös huopaisesta villakankaasta olivat yleisiä
4)klassista chaneljakkua mukailevat jakut ja villatakit olivat myös suosittuja
5)naisilla oli paljon useammin hame kuin housut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *