« Kaikki artikkelit

Eduskuntaan verkosto turkistarhattoman Suomen puolesta

Eduskunnassa on aloittanut toimintansa verkosto, joka tavoittelee turkistarhauksesta luopumista. Verkoston tavoitteena on lopettaa turkistarhaus Suomesta siirtymäajalla vuoteen 2025 mennessä.

"Voimassa olevan eläinsuojelulain tavoitteena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Turkiseläinten häkkitarhaus on näiden tavoitteiden kanssa ristiriidassa, sillä turkiseläimet ovat villieläimiä. Tarhattavilla turkiseläimillä on samat vaistot ja tarpeet kuin villeillä sukulaisillaan, eivätkä eläimet voi tarhaolosuhteissa toteuttaa lajityypillistä käytöstä", toteaa verkoston vetäjä, vihreiden kansanedusta Anni Sinnemäki.

Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista lainsäädännöllä. Niissä maissa, joissa tarhattavien eläinten elinolosuhteet on määrätty vastaaviksi kuin eläintarhoissa, on tarhaus loppunut käytännössä kokonaan.

"Turkistarhauksen kieltäminen merkitsee yhden elinkeinon loppumista. Tämän vuoksi siirtymäajan on oltava riittävä ja hyvissä ajoin tiedossa yrittäjille. Meidän on hallitusohjelman mukaisesti löydettävä keinoja tukea tarhaajien siirtymistä turkistarhauksesta muun elinkeinon harjoittamiseen", toteaa verkostossa toimiva sosialidemokraattien kansanedustaja Tarja Filatov.

Siirtymäkauden aikana verkosto vaatii turkiseläinten hyvinvointisäädöksien tiukentamista vastaamaan vähintään muiden Pohjoismaiden tasoa. Maa- ja metsätalousministeriössä on juuri aloitettu turkiseläinten hyvinvointiasetuksen uudistaminen.

"Muiden Pohjoismaiden turkiseläinten pitoa koskevat lainsäädännöt ovat Suomen lakia tiukempia ja yksityiskohtaisempia. Valtioneuvoston uuden turkiseläinten hyvinvointiasetuksen tulee vastata eläinten hyvinvoinnin kannalta vähintään muiden Pohjoismaiden tasoa", vaatii verkostossa toimiva vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie.

Verkosto tukee eläinsuojelujärjestö Animalian helmikuussa 2010 alkanutta Turkistarhaton Suomi 2025 – kampanjaa. Ennen vaaleja kampanjan tavoitetta ilmoitti puoltavansa nykyisiä kansanedustajia niin kokoomuksesta, sosialidemokraateista, perussuomalaisista, vasemmistoliitosta kuin vihreistäkin.

 

Lisätiedot:

Anni Sinnemäki, 09 432 3166, anni.sinnemaki@eduskunta.fi

Tarja Filatov, 09 432 3112, tarja.filatov@eduskunta.fi

Annika Lapintie, 09 432 3156, annika.lapintie@eduskunta.fi

Kommentit

  1. Pulli anneli

    Hienoa, että olette perustaneet tällaisen verkoston. On todella tärkeää saada Suomesta turkistarhaus lopetetuksi. Ei voida sallia tällaista laillistettua eläinrääkkäystä siksi, että se työllistää ja tuo rahaa joillekin sitä harjoittaville ihmisille. Tarmoa teille toimia asian puolesta ja kiitos siitä.

  2. bitta leskinen

    Erittäin hyvä, siirtymäkausi voisi olla huomattavasti lyhyempi. Monta eläintä ehtii kärsiä sen lyhyen elämänsä aikana vielä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *