« Kaikki artikkelit

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole keneltäkään pois

Eduskunnassa keskustellaan tänään lakialoitteesta, jonka on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa eri puolueista. Aloitteessa esitetään tasa-arvoista avioliittolakia, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat parit olisivat lain edessä samassa asemassa kuin eri sukupuolta olevat avioliiton solmivat parit.

Eduskunnassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana johdonmukaisesti tehty päätöksiä, joissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat tulleet vähitellen tasa-arvoiseen asemaan enemmistön kanssa. Olen itse joka kerta ollut todella iloinen näistä muutoksista, koska ne ovat olleet ison poliittisen työn takana. Toisaalta välillä tuntuu ihmeelliseltä, miten hidasta ihmisten oikeuksien edistäminen on, vaikka nämä oikeudet eivät mitenkään ole keneltäkään pois. Eikä tämän lain säätäminen muuten myöskään maksaisi mitään.

Tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen olisi tärkeä askel tasa-arvoisen Suomen rakentamisessa. Avioliittoinstituution tasa-arvoisuus sinetöisi sen viimeisen kymmenen vuoden kehityksen, jossa on hitaasti edetty seksuaalivähemmistöjen oikeuksien osalta. Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi sen tosiasian tunnustamista, että samaa sukupuolta olevien parien perheet ovat samanarvoisia muiden kanssa. Tämä on tärkeä tavoite Vihreille ja siksi kaikki Vihreiden kansanedustajat ovat allekirjoittaneet lakialoitteen.

Jotkut ihmiset kommentoivat vaatimuksia homojen ja lesbojen oikeuksien suhteen siten, että eikö teillä poliitikoilla ole muuta tekemistä tai tärkeämpiä asioita? No, ensinnäkin ihmisten väliseen yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset ovat tietenkin tärkeitä. Yhteiskuntamme yhdenvertaisuus kertoo meistä kaikista paljon. Suurin osa ihmisistä kuuluu johonkin vähemmistöön, ja uskon itse vahvasti että vähemmistöjä tasa-arvoisesti kohteleva yhteiskunta on myös enemmistölle paras mahdollinen.

Tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla hyvä kysymys on kuitenkin myös se, miten joku vielä jaksaa käyttää poliittista voimaa ja energiaa sen vastustamiseen?

Tämän päivän lähetekeskustelun jälkeen aloite siirtyy lakivaliokunnan käsittelyyn. Toivon että järki ja yhdenvertaisuuden arvostus voittavat lakivaliokunnassa ja että koko eduskunta pääsee hyväksymään tasa-arvoisen avioliiton vielä tämän vuoden aikana.

Kirjoitus julkaistu Vihreiden blogissa 21.3.2012.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *