« Kaikki artikkelit

Uhanalaiset kalat eduskunnan kyselytunnilla

Eilen eduskunnan kyselytunnilla kysyin maa- ja metsätalousministeri Koskiselta, miten hallitus aikoo parantaa uhanalaisten kalalajien tilannetta Suomessa? Ministeri Koskinen piti asiaa vaikeana ja hankalana ja hänen vastauksestaan tuli vaikutelma, ettei ministeri aio kovinkaan reippaasti tarttua uhanalaisten kalojen pelastamiseen kalastuslain uudistamisessa.

Ympäristöministeriön teettämässä Suomen lajien uhanalaisuus -arvioinnissa Suomen kalalajeista uhanalaisiksi luokiteltiin 12. Kasveista ja nisäkkäistä poiketen uhanalaisuus ei suojaa kaloja, vaan uhanalaisia kaloja voi kalastaa, myydä ja syödä. Saimaannorpan surmaamisesta voi saada sakkoa lähes 10 000 euroa ja rauhoitetun kovakuoriaisen tai perhosen tappamisesta voi joutua maksamaan tuhansia euroja. Sen sijaan äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen tai uhanalaisen Itämeren lohen voi myydä torilla hyvään kilohintaan.

Kalastuslain uudistusta pohtinut työryhmä istui kolme vuotta eikä saanut aikaiseksi esitystä uudeksi laiksi. Nyt asia on Koskisen käsissä. Työryhmä kuitenkin nosti esiin ehdotuksen erillisen uhanalaisen kalalajin määritelmän luomisesta kalastuslain soveltamisalaan kuuluville lajeille. Lisäksi työryhmä pohti, pitäisikö uhanalaisille kaloille määritellä rahalliset arvot kasvien ja muiden eläinten tapaan.

Hallituksen ohjelmassa on sitouduttu siihen, että kalastuslain uudistuksen yhteydessä maa- ja metsätalousministeriö turvaa luonnon monimuotoisuutta ja toteuttaa tarvittavat toimet vaelluskalakantojen suojelemiseksi. Koska maa- ja metsätalousministeriössä tunnutaan olevan hyvin vastentahtoisia tarttumaan uhanalaisten vaelluskalojen kysymykseen, voisi olla hyvä ajatus suojella uhanalaiset kalat luonnonsuojelulain perusteella ja siirtää asia maa- ja metsätalousministeriön alaisuudesta ympäristöministeriölle.

Koskisen vastauksen esittämääni kysymykseen ja keskustan Simo Rundgrenin hyvän lisäkysymyksen pääset lukemaan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *