« Kaikki artikkelit

Liikennepolitiikkaa ympäristövaliokunnassa

Eduskunta käsittelee tällä hetkellä kuudessa eri valiokunnassa liikennepoliittista selontekoa.

Ympäristövaliokunta keskusteli omista linjauksista selontekoon eilen.

Olin tyytyväinen siitä, että oikeastaan kaikki valiokunnassa halusivat linjata kävelyn ja pyöräilyn tärkeydestä liikennepolitiikassa. Selonteossa kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä puhutaan hyvin, mutta tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi jäävät melko epäselviksi. Selontekoa voi tulkita niin, että tavoitteena on nostaa olemassa olevan kävelyn ja pyöräilyn strategian mukaisesti niiden kulkutapaosuutta 20 prosentilla, mutta tästä ei voi olla varma kun selontekoa lukee. Selonteossa mainituissa seurattavissa ei ole yhtään pyöräilyä koskevaa tavoitetta.

Pyöräily ja kävely ovat tärkeitä matkanteon tapoja. Noin kolmannes kaikista matkoista tehdään kävellen ja pyöräillen. Ne ovat myös terveellisiä ja ympäristön kannalta hyviä liikkumisen muotoja. Mitä pyöräilylle ja kävelylle sitten on viime vuosian tapahtunut? Kävelyn ja pyöräilyn suosio ja osuus matkoista on hitaasti mutta varmasti laskenut. Tämän hiipuvan kehityksen suunta täytyy nyt katkaista. Siihen tarvitaan tavoitteita ja päätöksiä.

Pyöräilyn lisäämiseksi selonteossa ei luvata kovinkaan paljon rahaa. Tärkeitä kokeiluhankkeita voidaan toteuttaa valtion ja kaupunkien yhteistyössä, kun ne tekevät sopimuksia hyvästä maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Valtio on varannut näihin hankkeisiin 10 miljoonaa euroa vuodessa seuraavan kolmen vuoden aikana. Kuntien pitäisi laittaa saman verran rahaa, ja varat on tarkoitus käyttää joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn olosuhteiden parantamiseen.

Pyöräilyn ja joukkoliikenteen kannalta hyödyllinen linjaus on myös liityntäpysäköinnin parantaminen. Monille hyvä vaihtoehto työmatkaliikenteessä on pyörän ja auton ja paikallisjunan yhdistelmä. Liityntäpysäköinnin parantamisessa pyöriä ei saa unohtaa. Pyöräilyn kannalta on erityisen hyödyllistä, jos pyörän saa juna-asemalle parkkiin niin että se ei kastu ja että turvalliseen säilytykseen voi luottaa.

Pyöräilyn edistämisessä keskeistä olisi myös uudistaa tieliikennelaki pyöräilyn näkökulmasta paremmaksi ja keskittyä tärkeiden pyöräilyväylien sujuvuuteen kaupungeissa. Eri kaupunkien välillä Suomessa on Suomessa isoja eroja siinä, kuinka paljon pyöräillään. Oulussa pyöräillään paljon, Tampereella vähän ja esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä siltä väliltä. Ja kaikki meidän kaupunkimme ovat jäljessä parhaista eurooppalaisista esimerkeistä.

Kävelyä edistetään parhaiten rakentamalla sellaista kaupunkia ja sellaisia asuinalueita, joissa matkat esimerkiksi kauppaan tai kouluun ovat tarpeeksi lyhyet. Ihmiset myös kävelevät siellä, missä kaupunki tuntuu heistä viihtyisältä.

Tuntuu siltä, että ensi viikolla ympäristövaliokunta antaa ensi viikolla hyvä evästykset siihen, miten liikennepolitiikkaa voidaan tehdä nykyistä paremmin kävelyn ja pyöräilyn kannalta.

Omassa liikkumisessa pitäisi muistaa viedä Pelago huoltoon. Ja kävelyvauhti on viime aikoina jotenkin hidastunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *