« Kaikki artikkelit

Keskustakirjastot näytteillä

Ehdotukset Helsingin uutta Keskustakirjastoa varten ovat esillä vielä tämän viikon lauantaihin saakka Jätkäsaaren Bunkkerissa. Kuohuvan Guggenheim-keskustelun kiihkeimmässä vaiheessa saattoi unohtua, että Helsingissä on meneillään yksi iso ja tärkeä kulttuuri-investointi, jonka onnistumisessa a arkkitehtuurilla on suuri merkitys. Kirjastorakennus vaikuttaa siihen, kuinka hyvä, kutsuva ja toimiva paikka Keskustakirjastosta tulee. Bunkkerissa esitellään yli 500 ehdotusta uudeksi kirjastoksi. Ne ovat ehdotuksia joista raati karsii jatkoon menijät.

Keskustakirjastoa ja sen toimintatapoja on tarkoitus tehdä intensiivisesti tästä eteenpäin vuoteen 2017 asti, jolloin kirjaston pitäisi olla valmis. Keskustakirjasto on Töölönlahdella keidas, johon kaikilla on vapaa pääsy, jossa voi nauttia tapahtumista tai tapahtumattomuudesta ilman että siitä täytyy maksaa mitään. Helsingissä on hyvä kirjastoverkko, jota peruskorjataan ahkerasti, mutta kaupungin ydinkeskustasta meiltä on puuttunut kirjasto. Suomalaisista kulttuurilaitoksista kirjasto on kuitenkin kaikkein tasa-arvoisin ja saavutettavin. Kirjasto on johdattanut ihmiset sekä hyvien romaanien että tietoyhteiskunnan kehityksen äärelle.

Uusia isoja kirjastoja kaupunkien keskeisillä paikoilla löytyy hienoja monista Euroopan kaupungeista. Yksi hyvistä on Amsterdam, josta esimerkiksi voi hakea inspiraatiota Helsingin Keskustakirjastoa varten. Bunkkerin näyttelyn lisäksi!

Kommentit

  1. Laila Lintonen

    Mikä ehdotuksista on oma suosikkisi ja miksi? Tai jos et sitä halua paljastaa, niin anna edes vinkkejä mitä konkreettisia ominaisuuksia siinä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *