« Kaikki artikkelit

Nuorten työttömien määrä kasvanut kolme kuukautta

Nuorten, alle 25-vuotiaiden, työttömien määrä kääntyi kasvuun talvella, helmikuussa. Kasvu on nyt jatkunut kolme kuukautta. Huhtikuussa nuoria työttömiä oli 28 200, mikä on 1 400 työtöntä nuorta enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Kolmen kuukauden yhtäjaksoinen kasvu nuorten työttömien määrässä on huolestuttavaa, koska suunnan pitäisi tietenkin olla juuri päinvastainen. Helpottavaa on, että kasvu on ollut vielä hyvin hidasta, nuoria työttömiä on nyt 5 prosenttia vuoden takaista enemmän. Nuorten työttömyyden kasvu johtuu taloustilanteen epävarmuudesta, epävarmuus työmarkkinoilla näkyy aina ensimmäiseksi nuorten työllisyydessä. Lisäksi tämä vuonna on käytettävissä viime vuotta vähemmän rahaa aktiiviseen työllistämiseen: koulutukseen ja palkkatuettuun työhön.

Eduskunta on kuitenkin hyväksynyt toukokuussa lisäbudjetin, jossa aktiiviseen työllistämiseen myönnettiin lisärahaa 24 miljoonaa euroa, joiden avulla myös nuorten työttömyystilannetta voidaan helpottaa.

Ensi vuoden alussa on tarkoitus saada voimaan nuorisotakuu, jonka mukaan jokaisen nuoren tulee saada koulutuspaikka, työpaikka tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi jäämisestä. Nuorisotakuun onnistumisen kannalta on tärkeää, että nuorten työttömyyttä ei nyt päästetä nopeampaan kasvuun, koska mahdollisuudet työllistää nuoret riittävän nopeasti riippuvat käytännössä nuorten työttömien määrästä. Nyt niiden on nuorten osuus, joille paikkaa ei löydy kolmen kuukauden kuluessa on kasvussa, mutta tämä kehitys voidaan vielä kääntää. Viime vuonna 84 prosenttia nuorista sai paikan kolmen kuukauden kuluessa, ja tänä vuonna tuon osuuden pitäisi olla korkeampi, jos ensi vuonna aiotaan todella päästä takuun edellyttämään sataan prosenttiin.

Nuorisotakuun kannalta oikea määrä koulutuspaikkoja oikeissa paikoissa on yhtä tärkeä asia kuin aktiivisen työllisyyspolitiikan rahat. Itse arvioin, että nuorisotakuu tulee onnistumaan vain, jos pääkaupunkiseudulle saadaan riittävästi lisää ammatillisen koulutuksen paikkoja, paikkoja joista tällä seudulla on pula huolimatta lisäyksistä joita viime vuosina on tehty. Opetusministeri Jukka Gustavsson on ainakin eduskunnassa selvästi luvannut ottaa huomioon tämän pääkaupunkiseutua koskevan tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *