« Kaikki artikkelit

Helsingin peruspalvelubudjetti 2013

-päivähoitopaikoista, terveyskeskusmaksusta ja kouluavustajista

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdotus Helsingin budjetiksi 2013 on julkaistu. Lopulliset päätökset budjetista tehdään sen jälkeen, kun valtuustoryhmät ovat neuvotelleet omista ehdotuksistaan budjetin korjaamiseksi.

Ensi vuoden suuri muutos on sosiaali- ja terveysviraston yhdistyminen, ja uuden, päivähoidosta vastaavan varhaiskasvatusviraston perustaminen.

Onnistuessaan uudistus sosiaali- ja terveystoimen yhdistyminen voi parantaa kaupungin asukkailleen tarjoamia palveluja selvästi. Esimerkiksi vanhusten palveluissa Helsingissä on ollut isoja ongelmia siinä, miten sosiaalipalvelut ja terveyspalvelut pelaavat yhteen. Päihdepalveluissa sosiaalipuolen ja terveydenhuollon näkökulman yhdistämisestä voi myös olla paljon etua.

Erikoista kaupunginjohtajan ehdotuksessa on se, että terveyskuskusmaksut ovat mukana, vaikka vihreät, demarit ja vasemmistoliitto neuvottelivat sen poistamisen jo keväällä. Terveyskeskusmaksusta luopuminen täytyy nyt sopia uudelleen ryhmien välisessä neuvottelussa.

Terveyskeskusmaksua kerätään korkeintaan noin 40 euroa vuodessa yhdeltä henkilöltä, ja sen keräämisen kustannukset ovat melko suuret. Terveyskeskusmaksun poistamisesta on arvioitu tulevan hyötyä siinä, että hyvin pienituloiset ja erilaisista sairauksista kärsivät tulisivat lääkärin hoitoon jo aikaisemmin. Tällä hetkellä tilanne on se, että paremmin voivat, työssäkäyvät ihmiset pääsevät nopeasti ja ilmaiseksi työterveyslääkärin vastaanotolle, mutta enemmän sairastavat työttömät joutuvat maksamaan lääkärikäynnistä.

Uskon, että Helsingin kokemuksista terveyskeskusmaksun poistamisessa saadaan arvokasta tietoa myös muun Suomen käyttöön. Uudistuksen kustannukset ovat noin 3 miljoonaa euroa, mikä on kohtuullinen lisäys terveystoimin budjettiin. Hyödyt voivat pidemmällä aikavälillä olla suuremmat, jos ihmiset pääsevät hoidon piiriin ajoissa.

Kouluihin kohdistuvat säästötavoitteet onnistuttiin perumaan vihreiden aloitteesta jo kesällä. Joten ensi Helsingin kouluissa voidaan palkata sijaisia riittävä määrä, samoin kuin kouluavustajia.

Pienten lasten määrä Helsingissä on kasvanut voimakkaasti ja päivähoitopaikoista on ollut pula monilla alueilla. Oma toiveeni on, että uusi itsenäinen virasto auttaisi päivähoidon ongelmien korjaamisessa. Vihreä ryhmä päättää budjettitavoitteistaan ensi viikolla ja uskon että tavoitteena tulee olemaan päivähoitopaikkojen lisäys kasvaneen lapsimäärän mukaan ja lisämääräraha ryhmäkokojen pienentämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *