« Kaikki artikkelit

Guggenheim, Checkpoint Helsinki ja kulttuuribudjetti 2013

Mitä mielenkiintoista Helsingin budjetti ensi vuodella sisältää kulttuurin ja kirjaston kohdalla. Entä mitä pitäisi vielä muuttaa?

Vuoden alkupuolella Helsingissä käytiin poikkeuksellisen kiihkeää kulttuuri- ja vähän muutakin keskustelua Guggenheim-museohankkeen ympärillä. En itse ehkä aivan tajunnut kaikkea niistä kielteisistä reaktioista, joita hanke herätti, mutta ei Guggenheim myöskään onnistunut vakuuttamaan vihreää valtuustoryhmää ja minua puolelleen.

Keskustelusta seurasi myös paljon hyvää: helsinkiläisten taiteilijoiden Checkpoint Helsinki -hankkeessa on nyt tehty esiselvitys. Mielestäni kaupungin olisi hyvä olla käynnistämässä tätä taiteilijoiden omaehtoista suunnitelmaa, jossa pääasia ei ole museorakennus vaan tapa tuottaa näyttelyitä vaihtuvien kuraattoreiden toimesta.

Oma kysymyksensä on myös Helsingin taidemuseon tilantarve. Nyt kun Meilahti jouduttiin sulkemaan jatkuvien kosteusongelmien takia, Taidemuseo tarvitsee myös omat uudet tilat.

Tänä vuonna Helsingin teatteriavustuksissa oli jaossa rahaa teattereille, jotka tekevät seiniensä ulkopuolella, lähiöissä teatterityötä sellaisten ryhmien kanssa, jotka eivät välttämättä eksy teatteriin muuten vaan. Määräraha otettiin budjettiin vihreiden ehdotuksesta, koska meille on tärkeää että taiteesta voivat nauttia muutkin kuin ne, joille se on itsestäänselvyys. Tänä syksynä esimerkiksi Vuosaaren Tehtaanpuiston yläastelaiset pohtivat teatterin avulla sitä, minkälainen maailma olisi jos lapset käyttäisivät valtaa.

Ensi vuoden budjettiehdotuksessa nämä projektit saavat jatkoa, ja omasta mielestäni määrärahaa voisi korottaa.

Guggenheim –keskustelun käydessä kuumana näytti myös selvältä, että tällä hetkellä valmisteilla olevalla suurella kulttuuri-investoinnilla – Keskustakirjastolla – on kaupunkilaisten tuki takanaan. Kirjasto on kulttuurilaitoksista demokraattisin ja suosituin, se ei peri pääsymaksua ja se tarjoaa kaikkea matalasta korkeaan ja hiljaisuudesta keskusteluun.

Keskustakirjaston arkkitehtikilpailu ratkeaa ensi vuonna ja lopullisen päätöksen rakentamisesta tekee nyt tällä viikolla valittava valtuusto.

Toivon että kokoomuksen Rauhamäen puheenvuoro, jossa hän kyseenalaisti hankkeen, oli vain vaaleista johtuvaa hötkyilyä. Kaupunkilaiset ansaitsevat kaupungin keskustaan tilan, joka on kaikille avoin, maksuton, ja vaalii tasa-arvoista pääsyä tiedon lähteille ja suomalaisille arvokasta lukemisen kulttuuria.

Helsingin väkiluku on kasvanut vuodesta 2000 reippaasti yli 40 000 tuhannella henkilöllä. Tämä on mielestäni yksi perustelu sille, miksi me voimme pitää kiinni kattavasta lähikirjastoverkosta ja samalla rakentaa uuden kirjaston kaupungin keskustaan. Kasvavan kaupungin on syytä panostaa kirjastoihin lisää, koska itse asiassa kirjastomenot asukasta kohden vain säilyvät jotakuinkin entisellään.

Tällä viikolla uuden kirjaston suunnitteluun voi osallistua työpajassa Kontulan kirjastossa torstaina!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *