« Kaikki artikkelit

Talvivaara pitää sulkea nyt

Kokonaisen tuotantolaitoksen toiminnan lopettaminen olisi Suomessa poikkeuksellista. Poikkeuksellista on ollut Talvivaaran toimintakin. Ympäristöongelmiin on suhtauduttu piittaamattomasti ja niitä on vähätelty. Viranomaiset ovat suhtautuneet yhtiön toimintaan pitkämielisesti, mutta yhtiö ei ole ollut tämän kärsivällisyyden arvoinen. Ongelmien syy ei tällä hetkellä välttämättä ole piittaamattomuus, vaan kykenemättömyys saada kaivoksen prosesseja hallintaan.

Suomessa ei voi olla päiväkausia päällä tilanne, jossa saastunutta vettä on valunut ympäristöön tuntemattomia määriä, eikä toimintaa keskeytetä. Nikkeli on myrkyllistä, uraani on myrkyllistä, ja ympäröivien vesistöjen pitäisi pysyä puhtaina, jotta niitä voisivat käyttää kalastajat, matkailuyrittäjät, mökkiläiset ja alueen asukkaat.

Mielestäni ympäristösuojelulain kriteerit täyttyvät Talvivaaran tapauksessa kirkkaasti, ja Kainuun Ely-keskuksen tulisi keskeyttää kaivoksen toiminta.

Tähän ei ehkä olisi syytä, jos nyt käynnissä oleva altaan vesien vuotaminen ympäristöön olisi ensimmäinen ja ainoa ympäristöä pilaava tapahtuma kaivoksella. Talvivaaran ongelmat, ympäristöluvan rajojen rikkominen ja kyvyttömyys korjata havaittuja ongelmia ovat kuitenkin jatkuneet nyt vuosia. Yhtiö ei tällä hetkellä pysty ennakoimaan, kuinka pitkään kaivosalueen vesialtaat kestävät. Toiminnan keskeyttäminen saattaisi myös olla yhtiön oma etu, koska muuten voi olla vastassa tilanne, jossa se ei kykene vastaamaan mahdollisista korvausvaatimuksista, joita sen eteen ympäristön pilaamisesta tulee.

Kirjoitus julkaistiin ensin Vihreiden blogissa 9.11.2012

Kommentit

 1. JS

  http://fifi.voima.fi/artikkeli/2012/marraskuu/talvivaara-on-kansallinen-projekti

  Voima kiteyttää ongelman ja vastuulliset mainiosti. Kun tilanne saadaan Talvivaarassa kuntoon, niin sitten on aika käydä tämän ympäristövastuun kimppuun.

  Nyt kukaan ei tiedä kenellä on lopullinen vastuu ja kuka rahoittaa ELY:n ympäristöpuolen. Vähän käy sääliksi Niinistöä, kun jää yksin muiden ministerien pakoillessa asiassa. Niiden, jotka ovat vastuussa valvonnan rahoituksesta ja rakennusaikaisesta luvituksesta, olisi ainakin syytä ottaa oma vastuu. On aika hassua nyt sysätä Niinistölle vastuuta, kun on itse hyväksynyt rakentamisen heikoin perustein. Käynnissä olevaa kaivosta on aika vaikea sulkea ja jo täynnä olevia altaita tyhjentää, varsinkaan jos itsellä ei ole lain mukaan päätäntävaltaa.

  Tuosta ELY-uudistuksesta tulee ainoa temppu, jolla kepu ja kumppanit koittavat siirtää huomion omista teoistaan vihreille. Minä en vain ymmärrä sitä, että miten vihreiden pitäisi aina erota hallituksesta, jos kaikki ei yhdessä asiassa mene ihan niin kuin haluaa. Eihän silloin mikään vihreiden asia etene ja vastapuoli saa avaimet käteen kaikessa. Toivottavasti onnistutte kerrankin sysäämään vastuun syyllisille, ettekä ota taas muden syntejä kannettavaksi.

 2. JS

  http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=415350&lan=fi

  Niinistö näköjään jo heinäkuussa pistänyt asian ympäristöhallinnon uudistamisesta likkeelle. Se siitä kepun ”vihreäthän olivat niin tyytyväisiä uudistukseen, mistäs nyt tuulee, kun patoaltaat vuotavat”-tempusta.

  Nyt olisi paikka laittaa ympäristöhallinto kohdilleen, kun Talvivaara näyttää, ettei huoli yritysten puuhailuista ole syntymähuolestuneiden ituhippejen turhuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *