« Kaikki artikkelit

Toistaiseksi definitiiviset kestovaippamielipiteet

Kestovaipat ovat yllättävät hyvin toimivia vaippoja. Ai miksi yllättävän? Muistumat ensimmäisen lapseni syntymän ajoilta kertovat villahousuista, jotka tulisi vain tuulettaa. Mikä tuntuu hankalalta ajatukselta kun vastasyntynyt kakkaa seitsemän kertaa päivässä.

Sanotaan niin, että tämän päivän kestovaipat vaativat vähemmän omistautumista kuin jotkut edeltäjänsä.

Mitkä vaipat ovat hyviä? Keskustelupalstoilla ainakin välillä kiitetään Fyzzy bunzin taskuvaippoja, eikä syyttä. Veljeni Erkki, jolla on hyvin laaja kokemus vauvoista, on käyttänyt pojillaan niitä myös. Kaikkein paras minulla käytössä ollut vaippa on itse asiassa tämän vuoden äitiyspakkauksessa ollut Muksut taskuvaippa, jossa on ihoa vasten mikrokuitua. Se toimii yölläkin kahdella täytevaipalla, ja sivukuminauhat ovat pehmeämmät kuin Fuzzy bunzeissa.

Oma vauvani on käyttänyt pääasiassa Fuzzy bunzeja, koska ihana Mari Puoskari lainasi poikansa Okon käyttämän 15 vaipan satsin meille. Marilta saatujen Fuzzy bunzien vahvuus on siinä, että ne ovat yhden koon mallia, jolloin yksi vaippa voi olla pidempään käytössä. Samantyyppisiä vaippoja on paljon muitakin, monet varmasti hyviä, esimerkiksi Kestovaippainfon käyttäjien kiittämä Bumgenius.

Vaippoja kannattaa olla ainakin tuo 15 kappaletta, tai vähän enemmänkin, silloin vaippoja riittää useiksi päiviksi ja voi pestä jotakuinkin täysiä koneellisia.

Modernien kestovaippojen suurin heikkous on siinä, että pissa saattaa päästä sivuista läpi vähän helpommin kuin kertakäyttövaipoissa. Pestävien vaippojen kanssa täytyy kuitenkin hyväksyä se tosiasia, että niitä täytyykin vaihtaa useammin kuin kertakäyttövaippoja. Vaippojen imukyky on ihan riittävän hyvä, kun vähän tiuhempaan vaihtoväliin tottuu. Kertakäyttövaipathan ovat nykyisin niin imukykyisiä että kestäisivät kauemmin kuin niitä lapsen jalassa kehtaa pitää.

Kestovaippojen peseminen ja vaippojen säilyttäminen ennen pesua on ehkä suurin niistä koituva vaiva. Kestovaippojen ympäristövaikutukset myös syntyvät suurimmaksi osaksi juuri pesemisestä. Tärkeintä lienee se, että löytää sopivat tavan säilyttää vaippoja pesua odottamassa. Minulla on kankainen pyykkikori, jossa itse pyykkipussin voi myös aika ajoin pestä.

Miksi kestovaippoja sitten kannattaa käyttää? Ne tulevat perheelle halvemmaksi kuin kertakäyttövaipat ja ne kuormittavat ympäristöä vähemmän. Alkuinvestointi vaatii totta kai jonkin verran rahaa, mutta kestovaippoja myydään useimmiten lasten tavaroihin erikoistuneilla kirpputoreilla ja huutonetissä niitä on myös oikeastaan aina tarjolla. Huudon hinnoilla 15 vaipan paketin saa koottua ehkä noin 60 eurolla.

Ympäristökuormitusta on vertailtu Suomen luonnonsuojeluliiton selvityksessä, joka antaa hyvin selkeän tuloksen kestovaippojen hyväksi. Kestovaippojen tuottama kuormitus on melkein neljännes pienempi kuin kaatopaikalle vietävien vaippojen kuormitus. Selvityksessä on eritelty käytetyt muuttujat selkeästi, joten siitä voi myös arvioida kuormitusta, jos itse tekee jotain selkeästi toisin.

Miten selvitä vielä helpommalla? Kaikkein helpoin yhdistelmä on käyttää kestovaippoja päivisin mutta kertakäyttövaippaa öisin. Toinen tapa helpottaa murehtimista on käyttää liikkeellä ollessa kertakäyttövaippaa ja kotona kestovaippoja. Tosin nyt kun on talvi, selviää kestovaippojenkin kanssa kohtuullisen hyvin, kun laittaa käytetyn vaipan pussiin vaunun säilytysosaan, pakkasella sei ei tunnu hygienian sääntöjen uhmaamiselta, kesällä saattaisi olla toisin.

Olen tehnyt vauvan kanssa yhden reissun Jyväskylään ja vaihtanut kakkavaipan Vakiopaineessa. Ehkä se lopulta sopi paikan henkeen. Öisin nukun kuitenkin itse rennommin, kun laitan vauvalle kertakäyttövaipan. Kestovaippojen käyttö sujuu onneksi vaikka itsellä ei olisi täysin absoluuttinen asenne.

Lopulta joku päivä meistä kaikista saattaa tuntua oudolta se vanha maailma, jossa heitettiin käytettyjä kertäkäyttöisiä asioita kaatopaikalle noin vaan, vaikka vaihtoehtojakin on.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *