« Kaikki artikkelit

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen puhe valtiopäivien avajaisissa

-    joitakin huomioita

Presidentti Niinistö piti tänään ensimmäisen valtiopäivien avajaispuheensa, jossa ehkä yllättävintä oli pohdinta siitä, että emme voi käyttää loppuun tunnettuja fossiilisia luonnonvaroja. Niinistö myös totesi Saksan ja Japanin ydinvoimasta luopumispäätösten tuomat mahdollisuudet suomalaiselle energiateknologialle.

Talouspoliittisesti puhe oli taattua Niinistöä. Niinistö on kokoomuslainen presidentti, joka kiitti menneiden hallitusten leikkauslistoja. Hän mainitsi erikseen sekä Ahon porvarihallituksen että Lipposen sateenkaarihallituksen vielä hurjemmat säästöpäätökset välttämättöminä. Laman uhreina Niinistö mainitsi ensin yrittäjät mutta sitten perään myös pysyvästi työnsä menettäneet. Niinistö kehotti eduskuntaa leikkaamaan menoja, ja nimenomaan niitä; veronkorotuksista hän ei puhunut. Vasemmistolaista talouspolitiikkaa emme siis kuulleet.

Niinistö ankkuroi Suomen paikkaa maailmassa Eurooppaan. Tuntui, että hän katsoi juuri Soinia todetessaan, että Euroopan unioni ei ole virheetön, ja että perussopimuksiin voidaan tarvita muutoksia – mutta muutosten päämääränä tulee olla yhteinen etu, ei yksittäisten jäsenvaltioiden kapea edun hakeminen.

Niinistölle on tyypillistä pohdiskella maailman voimatasapainojen muutosta – hän näkee selvästi Euroopan valta-aseman hiipumisen, eikä hiipumisessa ole kysymys vain taloudesta vaan myös elämäntavasta ja arvostuksista. Niinistön puheessa Euroopan merkitys Suomelle on juuri tässä: meidän on helpompi olla ottamassa vastaan maailmanlaajuisia suuria muutoksia yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa.

Poliittisen väkivallan tuomitsivat puheessaan voimakkain sanakääntein sekä tasavallan presidentti että puhemies Heinäluoma. Kumpikaan ei maininnut Jyväskylän tapahtumia mutta siitä he kuitenkin puhuivat.

Heinäluoma otti omassa puheenvuorossaan esiin sen, että näillä valtiopäivillä tulee käsittelyyn kautta aikain ensimmäinen kansalaisaloite: aloite turkistarhauksen kieltämisestä. On hyvä, että historiallinen aloite oli läsnä jo valtiopäivien avajaisissa.

Talouspolitiikasta olen presidentti Niinistön kanssa eri mieltä, mutta pidin Niinistön puheessa laajasta analyysista siitä, miten maailma ja Euroopan paikka maailmassa on muuttumassa. Presidentti Niinistö myös esittää pohdinnat omalla äänellään, puhe ei kuulosta jonkun toisen kirjoittamalta. Globaalin energiapolitiikan pohdinta oli myös tässä kohtaa luontevaa, mutta hieman hämmensi se, että ennen niin voimakkaasti ydinvoiman erinomaisuutta liputtanut Niinistö painotti nyt nimenomaan uusiutuvaa energiaa Suomen mahdollisuutena.

Puheiden jälkeen valtiopäivien avajaisissa tarjotaan kahvia ja pikkuleipiä, kunnia perinteille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *