« Kaikki artikkelit

Ei yhtään uutta rahoittajaa Fennovoimalle

-    hanke yhtä surkeassa jamassa kuin viime syksynä

Saksalainen energiayhtiö ilmoitti viime vuoden syksyllä vetäytyvänsä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Silloin minä, monien muiden tavoin, arvelin, ettei Pyhäjoelle koskaan tulla rakentamaan ydinvoimalaa.
Viime syksyn jälkeen Fennovoimalla on ollut aikaa etsiä hankkeeseen uusia rahoittajia. Sellaisia ei kuitenkaan löytynyt, ja viime viikolla SF-voima, eli Fennovoiman nykyisten osakkaiden yhtiö, osti Eonilta vapautuneen osuuden.

Tässä yhteydessä siis kukaan nykyisestä osakkaista ei ole ollut halukas erityisesti kasvattamaan omaa osuuttaan hankkeessa, vaikka heillä olisi ollut siihen oikeus. Sen lisäksi että ydinvoimaprojektiin ei ole tullut uusia halukkaita investoijia, on hyvä muistaa, että projektista on tähän mennessä Eonin lisäksi lähtenyt myös muita osakkaita, kuten S-ryhmä, Atria ja joitakin kunnallisia energiayhtiöitä, kuten Jyväskylän energia.

Mielestäni näyttää yhtä vahvasti kuin syksyllä siltä, että riittävästi rahoittajia kalliiseen hankkeeseen ei tule löytymään. Fennovoiman nykyisiltä osakkailta tullaan kysymään lopullista halua osallistua hankkeeseen. Arvio voimalan hinnasta on noin 8 ja puoli miljardia ja on epäselvää kannattaako sellaisella hinnalla ryhtyä tuottamaan sähköä jota kukaan ainakaan Suomessa ei tarvitse.

Kun ketään uutta ostajaa yhtiöön ei löytynyt, jää myös kysymys Fennovoiman ydinvoimaosaamisesta. Fennovoiman hakiessa lupaa projektilleen he perustelivat periaatepäätöslupaa Eonin ydinvoimaosaamisella. Tätä osaamista yhtiössä ei nyt ole eikä uutta osaamista ole saatu tilalle.

Pitäisikö valtioneuvoston nyt harkita Fennovoiman periaatepäätösluvan peruuttamista?

Jos Fennovoima ei pysty hakemaan rakennuslupaa kahden vuoden sisällä, koko periaatepäätöslupa raukeaa joka tapauksessa.

Kommentit

  1. Matti Mäkelä

    Voi olla perua lupa nyt jälkikäteen, vaikka periaatteessa olen sitä mieltä, että meillä ydinvoimaa ei tarvita lisää, mutta tuuyli ja aurinkoenergiaa pitäisi alkaa tosissaan rakentaa. Se kun muutenkin sopisi lama ajan työllistäjäksi. Harmittaa vaan miten sekin on vastatuulessa tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *