« Kaikki artikkelit

Lukukausimaksut eivät kannata

Eduskunnassa käytiin tänään keskustelua lakialoitteesta, jossa esitettiin lukukausimaksujen käyttöönotto EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Lakialoitteen on allekirjoittanut enemmistö kansanedustajat. Vihreät ovat ainoa eduskuntaryhmä, josta yksikään edustaja ei alunperinkään allekirjoittanut aloitetta.

Taloudellisia perusteita lukukausimaksuille ei ole. Suomessa on parhaillaan meneillään kokeilu ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Tähän mennessä kokeilu on tuonut yliopistoille enemmän kustannuksia kuin tuloja. Lisäksi pelkona on, että lukukausimaksut vähentävät tänne tulevia opiskelijoita tilanteessa, jossa me tarvitsemme heitä enemmän kuin he meitä.

Ruotsissa ja Tanskassa lukukausimaksuihin siirtyminen on romahduttanut EU ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrää. Meillä on vaikea kieli, kalliit elinkustannukset ja kylmä ilmasto. Kilpailuvalttimme houkutella muualta tulevista osaajista ovat vähäiset. Lukukausimaksujen käyttöönotto vähentäisi Suomen houkuttelevuutta entisestään.

Lukuvuonna 2011-2012 Suomessa opiskeli 110 opiskelijaa maksullisissa koulutusohjelmissa. Heistä kuitenkin vain 12 maksoi opiskelunsa kokonaan. Suurin osa sai lukukausimaksun joko kokonaan tai osittain kattavan stipendin. Tästä syystä kokeilu on taloudellisesti tappiollinen.

Jo se, että neljännes kansainvälisten opiskelijoista jää Suomeen töihin valmistumisensa jälkeen, tekee maksuttomasta koulutuksesta taloudellisesti kannattavaa. Nyt jo puolet kansainvälisistä opiskelijoista työllistyy Suomeen ja vielä useampi haluaisi jäädä tänne töihin.

Raskaiden lukukausimaksujen keräämismallien sijaan on mietittävä, miten ulkomaiset opiskelijat saadaan entistä paremmin jäämään Suomeen työskentelemään.

Kommentit

 1. Opiskelija

  3.4.2014 julkaistujen listojen mukaan suomalaisten tuoreiden maisterikoulutettavien määrä on VAIN 35,4% sisäänpäässeistä pelkkien nimien perusteella
  Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa:
  http://www.aalto.fi/fi/midcom-serveattachmentguid-1e3ba4ecf19a5b0ba4e11e3a21e274b0159595d595d/hyvaksytyt_2014_biz.pdf

  Suomalaisilta tai suomenruotsalaisilta kuulostavia nimiä läpipäässeiden joukossa:
  http://www.aalto.fi/fi/studies/admissions/biz/masters_degree/publication_of_results/

  Sivu 1: 10/26
  Sivu 2: 6/34
  Sivu 3: 14/41
  Sivu 4: 18/45
  Sivu 5: 9/15

  Yhteensä: 57/161

  TULOS ON HÄLYTTÄVÄ JA TÄHÄN PITÄÄ TARTTUA!!! YHTEISKUNNALLE ERITTÄIN KALLISTA!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *