« Kaikki artikkelit

Nuorten työttömyys kasvanut nyt vuoden

-    Työministeri Ihalainen näyttää jo luopuneen nuorisotakuun tavoitteesta

Tällä viikolla julkaistiin tammikuun 2013 työttömyysluvut. Työttömyys on kasvussa, samoin pitkäaikaistyöttömyys. Nuorten työttömyys on kasvanut nyt yhteen menoon vuoden, aina helmikuusta 2012 alkaen. Nuoria ihmisiä on nyt työttömänä yli 5000 enemmän kuin vuosi sitten, yhteensä 39 000.  Kasvua vuoden aikana on siis tullut melkein 17 prosenttia.

Vuoden alusta olisi pitänyt tulla voimaan nuorisotakuu. Nuorisotakuu on lupaus siitä, että kaikki nuoret saavat koulutus- työ tai harjoittelupaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi jäämisen jälkeen. Nuorisotakuu ei tule kuitenkaan toteutumaan niillä taloudellisilla resursseilla jotka siihen on varattu. Tämän viikon torstaina Helsingin sanomissa työministeri Ihalainen antoi lausunnon, jossa hän käytännössä luopui takuun ajatuksesta. Tavoitteena ei ilmeisesti enää olekaan tarjota kaikille nuorille paikkaa kolmen kuukauden kuluessa. Ihalaisen mukaan tavoitteena on nyt se, että niiden nuorten osuus, joiden työttömyys venyy yli kolmen kuukauden mittaiseksi, pienenisi.

Minä pelkään pahoin, että välttämättä tuokaan vesitetty tavoite ei tule toteutumaan. Nuorisotakuu on yksi hallituksen tärkeimmistä hankkeista. Kunnianhimon tasoa on nyt selvästi laskettu. Eduskunnassa täytyy mielestäni käydä kevään aikana keskustelua siitä, onko todella niin, ettei nuorisotakuu koskekaan kaikkia nuoria.

Tällä samalla viikolla monet poliittiset tahot ovat kauhistelleet Soininvaaran ja Vartiaisen raporttia, jossa esitettiin nuorille pakettia, jossa työnantajien houkutusta palkata nuoria lisättäisiin, ja valtio tulisi väliin verotuen kanssa. Ehkäpä niiden, jotka ampuivat tämä mallin alas kaameana epäreiluutena, kannattaisi nyt tuoda omat esityksensä pöytään: mitä kasvaneelle nuorisotyöttömyydelle sitten pitäisi tehdä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *