« Kaikki artikkelit

Turkistarhaton Suomi

Turkistarhaton Suomi on tänään askeleen lähempänä. Iltapäivällä eduskunnalle luovutettiin virallisesti kautta aikojen ensimmäinen kansalaisaloite. Aloitteen turkistarhauksen lakkauttamiseksi on allekirjoittanut lähes 70 000 äänioikeutettua suomalaista. Vihreä eduskuntaryhmä tukee aloitetta yksimielisesti.

Kansalaisaloitteiden tekeminen on ollut mahdollista viime vuoden maaliskuusta lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Oikeus saada vireille lakialoitteita muuttaa suomalaista poliittista kulttuuria. Se tekee kansalaisista aiempaa aktiivisempia toimijoita yhteiskunnassa. Vihreät ovat iloisia tästä muutoksesta.

Vihreistä on tärkeää pitää huolta siitä, että eduskunta antaa kansalaisten tekemille aloitteille suuren painoarvon. On tärkeää, että eduskunta käsittelee kaikki kansalaisaloitteet perusteellisesti valiokunnissa, ja on tärkeää, että kansalaisaloitteista myös äänestetään eduskunnan suuressa salissa.

Tänään luovutetun aloitteen tavoitteena on kieltää turkistarhaus Suomessa. Tämä tarkoittaa luopumista elinkeinosta, jossa eläinten hyvinvointia ei pystytä riittävissä määrin takaamaan ja joka on haitallista ympäristölle.

Vedän eduskunnan turkistarhauksen lopettamista kannattavaa verkostoa, ja on hienoa, että ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn tuleva kansalaisaloite ajaa näin periaatteellista ja eettistä tavoitetta. Tämä on osa tärkeää keskustelua, jossa ihmiset asettavat taloudelle rajoja.

Turkistarhaus on kielletty useissa Euroopan maissa. Jos turkistarhaus kielletään Suomessa, olemme edelläkävijöiden joukossa vähentämässä turkisten tuotantoa ja käyttöä maailmassa. Jos turkistarhaus kielletään Suomessa, elinkeino ei siirry Kiinaan, vaan me olemme tekemässä muutosta, jossa turkisten kysyntä vähenee.

Tämä blogi on alunperin julkaistu vihreiden blogissa 5.3.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *