« Kaikki artikkelit

Politiikkaa Pieksämäellä

[caption id="attachment_862" align="aligncenter" width="613"]Hotelli Savusolmu (Kuva: Erkki Perälä) Hotelli Savonsolmu (Kuva: Erkki Perälä)[/caption]

Pieksämäellä kokoontui tänä viikonloppuna vihreiden valtuuskunta puhumaan politiikkaa. Mitä kehuttiin? Mistä tuli pyyhkeitä?

Kansalaisaloitetta hehkutettiin. Vihreät ajoivat kansalaisaloitetta pitkään ja nyt se on täällä! Vihreät kannattavat että kansalaisaloitteet käsitellään kunnolla. Kansalaisten asema suomalaisessa poliittisessa keskustelussa on vahvistunut.

Kansallispuistoja hehkutettiin myös. Pieksämäeltä etelään Koloveden kansallispuisto kaksinkertaistuu. Konnevedelle, Pieksämäeltä pohjoiseen suunnitellaan kansallispuistoa, alueen oman aloitteen pohjalta.

Ilmastopolitiikassa ei mene hyvin ja sitä tuskailtiin. Tällä viikolla uusi taka-askel tuli otettua Euroopan parlamentissa, jossa äänestettiin päästökaupan korjausta vastaan. Satu Hassi, vihreä europarlamentaarikko, kävi läpi viikon dramaattisia tapahtumia. Satu muistutti, että monet yritykset kärsivät nykyisestä tilanteesta, monet esimerkiksi uusiutuvan energian yrityksistä kaipaavat kiireesti hiilen hinnan nousua, mutta nämä yritykset olivat hiljaa. Teollisuuden ja yritysten ääntä käyttivät taantumukselliset lobbarit, jotka vastustivat päästökaupan korjauksia niin kuin ovat vastustaneet kaikkea ilmastopolitiikkaa.

Parlamentaarikko Hassi toivoi, että tämänviikkoinen äänestys opettaa aikaisemmin vaienneen osan yrityskentästä käyttämään ääntään. Myös Ville Niinistö puhui siitä, että tosiasiassa johdonmukainen ilmastopolitiikka olisi myös teollisuuden etu.

Äänestys näytti taas kerran myös sen, että ne, jotka ovat äänestäneet kokoomuslaista europarlamenttiin, ovat voineet saada tulokseksi kyllä ihan mitä vain: kohtuullisen edistyksellistä ilmastopolitiikkaa, aktiivista ilmastopolitiikan vastaista toimintaa ja jotain siltä väliltä.

Suomen hallitus ei ole tunnettu edistyksellisyydessään eurooppalaisessa ilmastopolitiikassa, mutta kyllä meidänkin kokoomusjohtoinen hallituksemme on nähnyt, että päästökauppaa tässä kohtaa tulee korjata. Tällä hetkellä päästökauppa ei toimi, investointeja uusiutuvaan ei tehdä tarpeeksi nopeasti ja hiilen käyttö Euroopassa lähti viime vuonna kasvuun.

On vaikea ymmärtää, miksi esimerkiksi kokoomuksen Petri Sarvamaa haluaa, että hiilen poltto Euroopassa lisääntyy.

Talouspolitiikasta keskusteltiin. Kehysriihtä ei hehkutettu. Paljon kritiikkiä saaneen osinkoveropäätöksen lisäksi monet ottivat esiin sosiaali- ja terveystutkimuksen rankat leikkaukset. Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Erkki Perälä puhui siitä huonosta tosiasiasta, että Suomi ja Ruotsi ovat käytännössä lähteneet keskinäiseen verokilpaan. Ja Suomi vielä aloitti sen!

Euroopasta puhuttiin pitkään ja kiihkeästi. Valtuuskunta päätti tänään sunnuntaina uudesta Eurooppa-ohjelmasta.

Suuri yksimieleisyys kokouksessa saavutettiin myös siitä, että hotelli Savonsolmu Pieksäjärven rannalla oli häikäisevän tyylikäs.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *