« Kaikki artikkelit

Puhe turkistarhausaloitteen lähetekeskustelussa

Pidin oheisen puheen turkistarhauskieltoa vaativan kansalaisaloitteen lähetekeskustelussa. Turkistarhaus kuuluu historiaan!

[caption id="attachment_868" align="aligncenter" width="460"]aloite Kuva: Animalia / Teppo Lahti[/caption]

Eettiset lähtökohdat ja ympäristövaikutukset

Politiikan ja lainsäädännön tehtävänä on asettaa taloudelle eettiset rajat. Nämä rajat muuttuvat ajan myötä, se mikä eilen oli sallittua, ei välttämättä ole sitä enää huomenna.

Suomessa on aiemmin kielletty muun muassa lapsityövoiman käyttö ja ympäristölle haitallinen DDT-hyönteismyrkky. Suomessa ja koko Euroopan unionin alueella on kielletty kosmetiikan eläinkokeet.

Kosmetiikan eläinkoekiellolla ja turkistarhauskiellolla on yhtäläinen lähtökohta: ehkäistä eläimille aiheutuvaa tarpeetonta kärsimystä.

Turkikset eivät ole enää 2000-luvulla välttämätön vaatetuksen osa edes pohjoisilla leveysasteilla. Kärsimystä tarhaus aiheuttaa siksi, että petoeläimiä pidetään liian pienissä häkeissä.

Turkiseläimet: naalit, punaketut ja minkit liikkuvat luonnossa useiden hehtaarien kokoisilla reviireillä. Naalit kaivavat laajoja tunneliverkostoja, minkit viihtyvät vesistöjen äärellä. Vuonna 2011 voimaan tulleiden määräysten mukaan ketulla on häkissään tilaa alle neliömetri ja minkillä neljäsosa neliömetriä. Luonnottoman pieni häkki on eläimelle kärsimystä.

Ympäristön kannalta turkis on saastuttavampi vaihtoehto kuin villakangastakki tai tekoturkis. Turkin valmistus kuluttaa liian paljon öljyä.

Kansainvälinen tilanne

Monet Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista. Maailman neljänneksi suurin minkkien tuottaja Hollanti päätti viime vuoden lopulla luopua minkkien tarhauksesta siirtymäajalla. Kokonaan turkistarhaus on tällä hetkellä kielletty Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Bulgariassa ja Bosniassa, Kroatia liittyy joukkoon vuonna 2017.

Yleisesti esitetty argumentti turkistarhauksen kieltoa vastaan Suomessa on epäily tarhauksen siirtymisestä Kiinaan. Tässä unohtuu se, että globaalin turkisteollisuuden ja sen etujen ajajien tehtävänä on lisätä turkisten myyntiä ja siten tarhaamista koko maailmassa. Suomalainen turkistuotanto siis lisää välillisesti turkistuotantoa myös Kiinassa.

Turkistarhaus Suomessa

Jos Suomi päättää kieltää turkistarhaamisen, olemme yksi maa monien joukossa rakentamassa maailmaa, jossa turkikset eivät ole hyväksyttyjä, muodinmukaisia tai suosittuja.

Suomen tulisikin seurata edelläkävijämaiden esimerkkiä ja lakkauttaa turkistarhaus epäeettisenä ja ympäristölle haitallisena elinkeinona. Samalla on huolehdittava siitä, että nykyisille tarhaajille löydetään siirtymäajan puitteissa korvaava elinkeino.

Tämä on historiallinen päivä paitsi eläinten oikeuksille myös suomalaiselle demokratialle. On tärkeää, että kansalaisaloitetta valmisteleva valiokunta käsittelee aloitteen asianmukaisesti ja laatii aloitteesta mietinnön, jotta sen pohjalta voidaan äänestää tässä salissa.

Kommentit

  1. Jani-75

    Pari viikkoa sitten oli yle puheen vieraana Marja Tiura ja voin sanoa samaa kuin Marja en usko,että suomesta turkistarhaus loppuu millään aikavälillä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *