« Kaikki artikkelit

Kehitysyhteistyö ja YK:n vuosituhattavoitteet

[caption id="attachment_921" align="aligncenter" width="640"]vietnam Suomen ja Vietnamin kehitysyhteistyöllä kehitetyn Haiphongin vesilaitoksen vedenottamon 1990-luvulla hankittu pumppu. Kuva: Marja-Leena Kultanen (CC nc-by 2.0)[/caption]

Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu hallituksen lisätalousarvioehdotuksesta.

Suomen kehitysyhteistyömäärärahat ovat viime vuosina polkeneet paikallaan osittain valtiontalouden tiukentuneen tilanteen vuoksi. Siksi olikin hyvä, että vihreät saivat lisätalousarvioon läpi tavoitteensa kaikkien päästökauppatulojen siirtämisestä kehitysyhteistyöhön. Ensimmäinen erä on 32 miljoonaa euroa.

Tämän lisätalousarvion myötä Suomen kehitysavun osuus bruttokansantulosta kasvaa 0,57 prosenttiin ja voi vielä nousta päästökauppatulojen kehityksestä riippuen. Olemme sitoutuneet nostamaan kehitysyhteistyömäärärahamme 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Suomi on sitoutunut myös YK:n vuosituhatjulistuksen tavoitteisiin, jotka tähtäävät äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä tasa-arvon, koulutuksen ja terveyden edistämiseen ja ympäristön kestävään kehitykseen. Näidenkin tavoitteiden määräaika on vuonna 2015.

Käyttämällä pienen osan budjetistaan kehitysyhteistyön kumppaneidensa hyväksi, Suomi kantaa samalla globaalia vastuutaan myös vuosituhattavoitteista. Esimerkiksi kumppanimaa Vietnamissa Suomi on ollut tekemässä kehitysyhteistyötä ympäristön, ilmaston ja tietoyhteiskunnan eteen.

Alemman keskitulon maaksi kohonnut Vietnam onkin saavuttamassa vuosituhattavoitteitaan tahdikkaasti, jolloin kehitysyhteistyöstä voidaan asteittain luopua. Suomen pyrkimys on auttaa kaikkein heikommassa asemassa olevia.

Peruskoulutus kaikille lapsille on toinen esimerkki vuosituhattavoitteesta, jossa on edetty hyvin niissä maissa, joiden kanssa Suomi tekee pitkäaikaista kehitysyhteistyötä. Kaikkien lasten mahdollisuus peruskouluun tulee toteutumaan melko todennäköisesti Etiopiassa, Sambiassa, Vietnamissa ja Keniassa. Koulu kaikille lapsille muuttaa yhteiskuntaa hyvään suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *