« Kaikki artikkelit

Äänestys turkistarhauksesta eduskunnassa

[caption id="attachment_988" align="aligncenter" width="480"]Kuva: Oikeutta eläimille Kuva: Oikeutta eläimille[/caption]

Kaikki vihreät kansanedustajat äänestivät tänä aamuna eduskunnassa turkistarhauksen lakkauttamisen puolesta.

Miksi?

Emme halua, että eläimille aiheutetaan tarpeetonta kärsimystä.

Meidän mielestämme eläinten pidossa eettiset rajat kulkevat tässä: emme pidä oikeana sitä, että petoeläimiä pidetään pienissä häkeissä turkkien ja turkissomisteiden takia.

Me haluamme, että taloudelle asetetaan eettiset rajat.  Aina on ollut sääntöjä, lakeja ja sopimuksia, jotka rajoittavat mahdollisuuksia tehdä rahaa. Se, mikä on tänään sallittua, ei välttämättä ole sitä tulevaisuudessa. Ihmisten näkemykset siitä, miten eläimiä voi kohdella, ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan.

Vihreiden mielestä Suomen pitää liittyä niiden eurooppalaisten maiden joukkoon jotka luopuvat turkistarhauksesta. Esimerkiksi maailman kolmanneksi suurin turkisten tuottajamaa Hollanti päätti lakkauttaa turkistarhauksen kymmenen vuoden siirtymäajalla.

Jos se on mahdollista Hollannissa, se on mahdollista myös Suomessa.

Kosmetiikan eläinkokeet on kielletty kaikissa Euroopan unionin maissa. Tämäkin osoittaa, että päätöksiä eläinten paremman kohtelun puolesta osataan tehdä.

Vihreät kannattavat turkistarhauksesta luopumista siirtymäajan jälkeen, jotta tarhauskiellosta ei aiheudu kohtuuttomia seurauksia niille ihmisille, jotka harjoittavat tätä elinkeinoa.

Olemme iloisia siitä, että 70 000 suomalaista on omalla nimellään ollut tekemässä historiaa – kautta aikojen ensimmäistä kansalaisaloitetta – ja esittänyt vaatimuksen eläinten puolesta.

Kansanedustajista 36 tuki kansalaisaloitetta tarhauksesta luopumiseksi. Se ei ole vielä enemmistö, mutta mielestäni se on aika iso joukko kansanedustajia, jotka uskaltavat olla sitä mieltä, että jostakin elinkeinosta voidaan luopua kokonaan eettisistä syistä.

Pidän tärkeänä myös sitä, että perustuslakivaliokunta näki eettisin perustein säädetyn tarhauskiellon perustuslain näkökulmasta mahdollisena.

Minä uskon, että tämä oli askel kohti turkistarhatonta Suomea vuonna 2025.

äänestyskartta turkis taysistunto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *