« Kaikki artikkelit

Tiedote: Eurovaalitavoitteet kaikilla saamen kielillä

Eurovaaliehdokas Anni Sinnemäki (vihr.) julkaisee eurovaalitavoitteensa kaikilla kolmella saamen kielellä: pohjois-saameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Tekstit ovat kääntäneet Anni Sinnemäen Lapin tukiryhmän aktiivit vapaaehtoistyönä ja ne löytyvät Anni Sinnemäen kotisivuilta osoitteesta www.annisinnemaki.net. Ne julkaistaan Sinnemäen Lapin kiertueen avauksen aikaan lauantaina 3.5.2013.

Sinnemäki sitoutuu ponnistelemaan kielten aseman hyväksi myös Euroopan parlamentissa. Vähemmistökielten asema on ajankohtainen kiistakysymys Euroopan Unionissa, jonka alueella useampikin pieni kieli taistelee oikeudestaan kukoistaa. Euroopan vihreille kielten säilyttäminen elävänä on yksi perusarvo, joka yhteisesti allekirjoitetaan. Sinnemäki muistuttaa, että saamen asema alkuperäiskansan kielenä on tietysti eurooppalaisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen ja siksi harvinaisen tärkeä.

- Jokaisella kielellä on oma tapansa nähdä ja kokea maailma. Siksi kielten turvaaminen on vihreille yhtä tärkeää kuin luonnon monimuotoisuudenkin säilyttäminen, Sinnemäki kertoo.
Euroopan Neuvoston peruskirja vähemmistökielten asemasta on Sinnemäen mukaan erittäin hyvä ja kannatettava asiakirja, jonka painoarvoa on syytä neuvotellen ja yhteistyökumppaneita hakien lisätä. Se antaa hyvän työkalun myös saamen aseman parantamiselle.

Sinnemäki iloitsee siitä, että onnistui viime syksynä vaikeasta valtiontalouden tilanteesta huolimatta neuvottelemaan laajan tuen talousarvioaloitteelleen, joka esitti lisämäärärahaa saamen kielipesille. Aloitetta kannatettiin ja määräraha myönnettiin. Se oli Sinnemäelle mieluisa voitto. Kielipesät ovat Sinnemäen mielestä hyvä konkreettinen esimerkki siitä, miten pienten kielten asemaa voidaan parantaa.

Myös kansainvälinen biodiversiteettisopimus on osa saamelaisen kulttuurin puolesta tehtävää työtä. Sopimus tunnustaa alkuperäiskansojen aseman ja perinteisen tiedon tärkeäksi osaksi luonnon monimuotoisuuden puolesta tehtyjä sitoumuksia. Saamelaisten oikeudet omaan kieleen, kulttuuriin ja perinteisiin elinkeinoihin ovat olleet Anni Sinnemäen poliittisessa työssä tärkeitä.

Anni Sinnemäki ja kansanedustaja Tuija Brax (vihr.), joka on myös ihmisoikeusjuristi ja entinen oikeusministeri, ovat vaalikiertueella Lapissa tulevana viikonloppuna. Kiertue alkaa lauantaina 3.5. Inarin PaPaNassa klo 13.30, jatkuu Sodankylän Vuotson koululle, jossa heillä on yhteinen tilaisuus vihreiden eurovaaliehdokas Pekka Aikion kanssa klo 18. Rovaniemellä Sinnemäki ja Brax ovat tavattavissa Lordin aukiolla klo 14.

- Tuntuu tosi hienolta saada esiintyä Lapissa yhdessä pitkään saamelaiskäräjien puheenjohtajana toimineen Pekka Aikion kanssa, jonka työtä olen pitkään valtavasti arvostanut.
Lisätietoja: Anni Sinnemäki, 050 432 3166

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *