« Kaikki artikkelit

Vetovoimainen ja kasvava huomisen Helsinki – millaista asuntopolitiikkaa tarvitsemme?

Helsinki kasvaa ja se on valtavan hieno asia: kaupunkiin tulee lisää ihmisiä ja samalla elinvoimaa, ideoita, yrityksiä ja tarinoita. Meidän Helsingissä on vastattava tähän kasvuun, kaupungin täytyy olla joustava ja kykenevä reagoimaan.

Ensimmäinen ja kaikkein tärkein asia on rakentaa riittävästi asuntoja. Helsingissä tarvitaan lisää kaikenlaisia asuntoja – niin omistusasuntoja, asumisoikeusasuntoja, kaupungin vuokra-asuntoja kuin opiskelija-asuntojakin. Asuntoja tarvitaan, koska Helsinkiin muuttaa koko ajan valtavasti ihmisiä niin opiskelemaan kuin tekemään työtä ja kaupungissa kasvavat nuoret tarvitsevat ensimmäisiä omia koteja itsenäistyessään. Asuntojen hintoihin vaikutetaan riittävällä tarjonnalla. Vain kysyntään nähden riittävällä asuntojen tuotannolla voimme hillitä vuokrien nousupaineita ja omistusasuntojen hintoja.

Tällä hetkellä Helsingissä on tavoitteena rakentaa 6000 asuntoa vuodessa. Oma arvioni on, että tänä ja ensi vuonna olemme hyvin lähellä tuota tavoitetta. Lähivuosina meillä täytyy olla valmiudet nostaa asuntotuotanto 7000 asuntoon vuodessa. Viime vuonna työpaikkojen määrä Helsingissä kasvoi jo selvästi ja tarvitsemme lisää asuntoja hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääreen. Niukkuus asunnoista pääkaupunkiseudulla ei saa nousta orastavan paremman työllisyyskehityksen esteeksi.

Helsingin täytyy olla yksi niistä kaupungeista, jotka torjuvat ilmastonmuutosta edelläkävijöiden joukossa. Tämä tarkoittaa asumisen osalta esimerkiksi sitä, että rakennusten energiatehokkuuden täytyy parantua jatkuvasti. Uudisrakentamisessa tarvitsemme kunnianhimoiset energiatehokkuustavoitteet. Tarvitsemme myös energiaremontteja ja vanhan rakennuskannan korjaamista selvästi vähemmän energiaa käyttäväksi. Lisäksi tarvitsemme aurinkosähköä rakennusten katoilla, ilmanlaatua parantavia viherkattoja, kestäviä ja terveellisiä rakennusmateriaaleja, paljon lisää puukerrostaloja ja parannuksia myös betonista ja teräksestä rakennettavien talojen ekologiseen kestävyyteen. Näin saamme samalla myös viihtyisämpää ja terveellisempää ympäristöä.

Liikkuminen on valtavan murroksen edessä: liikenne sähköistyy eri tavoin, älyliikenne ja liikenne palveluna kehittyvät. Meillä pitää Helsingissä olla rohkeutta tarttua tähän murrokseen. Tällä hetkellä asuintalojen yhteyteen rakennettavat parkkipaikat ovat valtava kustannus, joka nostaa rakentamisen ja asumisen hintaa. Asumisen hinta nousee reippaasti myös niille, joilla ei edes ole autoa. Liikenteen kehittyessä osa kalliista autopaikoista voi myös jäädä pian tarpeettomiksi.

Helsingin täytyy omilla toimillaan entistä reippaammin edistää joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä ja uusia tapoja käyttää yhteiskäyttöautoja ja saada olemassa olevaa parkkitilaa paremmin käyttöön. Samalla voimme keventää sitä ohjetta, joka määrittelee pysäköintipaikkojen tarvittavan määrän asuinrakentamisen yhteydessä. Silloin kun pysäköintipaikkoja rakennetaan, se kannattaa tehdä markkinaehtoisesti ja mahdollisimman irrallaan asuntorakentamisesta. Näin autopaikkojen hinnan maksavat ne, jotka niitä käyttävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *