« Kaikki artikkelit

Ihmisarvoa kunnioittava Helsinki on parempi kaupunki meille kaikille

Turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään Helsingin rautatientorin viimassa jo yli kuukauden. Ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöt ovat toistuvasti ilmaisseet painavan huolensa siitä, miten mahdottomaan asemaan kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan hallituksen epäinhimillinen maahanmuuttopolitiikka on ajanut monet, joille tilanne heidän kotimaassaan on mahdoton tai hengenvaarallinen. Hallitus on tehnyt perheenyhdistämisestä lähes mahdotonta. Hallinto-oikeudessa on vireillä iso joukko valituksia turvapaikkaprosesseista, ja myös Maahanmuuttoviraston omat työntekijät ovat olleet huolissaan siitä, että kiire ajaa tekemään huolimattomia päätöksiä. Suomi on lipsumassa oikeusvaltioperiaatteesta.

Mielenosoittaminen on monille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ja vastaanottokeskuksesta poistetuille ainoa jäljellä oleva vaihtoehto.

Etenkin monia kokoomuslaisia Rautatientorin mielenosoitus on ärsyttänyt. Helsingin kaupunki kunnioittaa kuitenkin kaikkien, myös turvapaikanhakijoiden oikeutta osoittaa mieltään. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on antanut Helsingin kaupunginhallitukselle tiedonannon, ettei kaupungilla tai poliisilla ole aikomusta puuttua rauhanomaisesti sujuneeseen mielenilmaukseen.

Helsinki takaa hätämajoituksen kaikille ja on Suomessa edelläkävijänä tarjonnut paperittomille terveyspalveluita. Paperittomien ja turvapaikanhakijoiden auttamiseen ovat osallistuneet kaupungissamme aktiivisesti myös kirkko ja järjestöt. Kirkkoherra Juha Rintamäki kuvasi viikko sitten Kirkko ja Kaupunki -lehden haastattelussa, miten monia toimijoita kaupungissamme on, jotka pyrkivät minimoimaan Suomen hallituksen epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksia ja pitämään ihmisarvon kunnioittamista esillä.

Kun Suomen hallitus käänsi selkänsä, helsinkiläiset eivät kääntäneet. Helsinkiläiset näyttivät, että he tukevat kotimaidensa sotaa ja vainoa paenneita ihmisiä. Helsinkiläiset toivat poliisilaitoksen pihalla rekisteröitymistä odottaville turvapaikanhakijoille ruokaa ja majoittivat ihmisiä koteihinsa. Helsinkiläiset keräsivät vastaanottokeskusten asukkaille lämpimiä vaatteita talveksi. Helsinkiläiset ovat tukeneet mielenosoittajia, kun tässä kaupungissa vähemmistössä olevien rasistien viha purkautuu väkivaltaisin sanoin ja teoin. Helsinkiläiset järjestivät Rautatientorin mielenosoitukselle talkoovoimin tukikonsertin ja ruokaa, kerhoja vastaanottokeskusten lapsille, jalkapallo-otteluita nuorille ja useita mielenosoituksia osoittaakseen, että me emme hyväksy rasismia. Me sanomme tervetuloa.

Helsinki, joka kunnioittaa jokaisen ihmisoikeuksia on parempi kaupunki meille kaikille.

Käpertymällä sisäänpäin ja sulkemalla silmämme me emme menesty. Vihan, kyräilyn ja rasismin sijaan me tarvitsemme yhteiskunnan ja kaupungin, jossa tänne tulevat voivat tehdä muutakin kuin miettiä, saavatko myös perheensä turvaan. Uuden elämän rakentaminen ja uuteen yhteiskuntaan sopeutuminen on mahdotonta, jos huoli muualle jääneestä perheestä on valtava.

Sen sijaan että Suomen hallitus keskittää voimansa siihen, että mahdollisimman moni saataisiin heitettyä ulos Suomesta, meidän tulisi miettiä, miten ikääntyvän väestön maassamme mahdollisimman moni saataisiin töihin. Heikoimmassa asemassa olevien kyykyttämisen sijaan meidän on tuettava nopeaa ja sujuvaa kotoutumista, varmistettava, että lapset oppivat jo varhaiskasvatuksessa riittävän hyvän kielitaidon pärjätäkseen koulussa. Kotouttamisessa Helsingillä on totta kai vielä kehitettävää, mutta oikeaan suuntaan mennään koko ajan.

Tammikuussa otimme askeleen eteenpäin, kun Helsinki päätti vihreiden esityksestä tarjota kuntapaikan turvapaikan saaneille lapsiperheille. Aiemmin paikkoja ei ole myönnetty. Esitystä vastaan tai tyhjää äänestivät vain kokoomuksen ja perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsenet. Jatkossa jo monenlaisia vaiheita eläneiden lapsiperheiden ei tarvitse enää odottaa vielä yhtä siirtoa jonnekin muualle: kuntapaikkaa jostain päin Suomea, uudesta tuntemattomasta paikasta. He voivat jatkaa alkuun päässyttä uutta elämäänsä uusina helsinkiläisinä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *