« Kaikki artikkelit

Torjutaan ilmastonmuutosta edelläkävijöiden joukossa

Tänään Greenpeacen olohuonetentissä pormestariehdokkaat keskustelevat energia- ja ilmastopolitiikasta.

Ilmastonmuutos on mittakaavaltaan valtava haaste, jota kukaan ei pysty ratkaisemaan yksin. Kaupungit kuitenkin pystyvät tekemään paljon. Maailman ihmisistä jo yli puolet asuu kaupungeissa ja kaupunkien kyky vähentää päästöjä ja rakentaa kestävää elämäntapaa on keskeinen ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Minä haluan että Helsinki on yksi niistä kaupungeista, jotka torjuvat ilmastonmuutosta edelläkävijöiden joukossa. Päästötön liikenne, rakennusten energiatehokkuus, hiilen poltosta luopuminen, uusiutuvan energian lisääminen ja kasvipainotteisen ruuan edistäminen ovat kaikki tekoja, joissa kaupungeilla on paljon valtaa ja mahdollisuuksia.

Helsingissä jo nyt joukkoliikenteellä, kävellen ja pyöräillen tehdään lähes 80 prosenttia kaikista matkoista. Seuraavaksi meidän tulee edetä raidejoukkoliikenteen investoinneissa, siirtyä sähköbusseihin bussiliikenteessä, toteuttaa pyöräilyn runkoverkko, rakentaa hyvää kävely-ympäristöä kantakaupungissa ja lähiöissä ja olla mukana edistämässä uusia digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla auton omistamisen tarve vähenee. Helsingillä on kaikki mahdollisuudet olla erittäin vähäpäästöisen liikennejärjestelmän edelläkävijä jo 2020-luvulla.

Tällä valtuustokaudella Helsingissä päätettiin, että Hanasaaren hiilivoimala suljetaan viimeistään vuoden 2024 lopussa. Tulevan valtuustokauden yksi tärkeimmistä ilmastopäätöksistä on päätös hiilen polton lopettamisesta Salmisaaren voimalassa. Lämmön tuotannon korvaamisessa rakennusten energiatehokkuus on kirkkaasti tärkein toimenpide. Rakennusten energiatehokkuutta tulee parantaa Helsingissä ohjelmallisesti ja se koskee sekä vanhojen rakennusten korjaamista että uutta rakennuskantaa. Toiveita herättää se, että kaukolämmön kulutus ei ole kasvanut Helsingissä yli kymmeneen vuoteen, vaikka asukkaiden määrä on kasvanut yli 70 000:lla.

Helsingillä on edessään iso haaste yhdessä muiden Suomen ja Euroopan kaupunkien kanssa vähentää päästöjä nopealla tahdilla. Onneksi voimme tässä työssä innostua ja löytyy esimerkkejä vaikkapa Tukholmasta ja onneksi meidän toimivat ratkaisumme voivat toimia inspiraationa muille kaupungeille.

Tätä työtä varten pääkaupunkiseudun kaupungit ja monet yritykset ovat myös perustaneet Smart&Clean –säätiön, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään kokeilualustoja hyville ratkaisuilleen, auttaa kaupunkeja löytämään kumppaneita uusien ilmastoystävällisten tekojen ja ratkaisujen kokeilemisessa riittävän isossa mittakaavassa ja tarkoituksena on tietenkin myös löytää parhaille ja yrityksille vientimarkkinoita.

Ilmastonmuutos on niin valtava, vakava ja kompleksinen haaste koko tälle planeetallemme ja sen tulevaisuudelle, että välillä jopa sen ajatteleminen on vaikeaa, kun lämpöennätyksiä rikotaan jatkuvasti

Kuitenkin meidän kannattaa yrittää parhaamme, ja tosiasiassa yrittää myös olla iloisia siitä mahdollisuudesta, että kaikki me helsinkiläiset pystymme tekemään sen torjumiseksi valtavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *